tisdag 24 mars 2020

FILM: Le Mans '66 - Bästa racingfilmen någonsin!

Christian Bale som den brittiske racinglegendaren Ken Miles - överlägset bäst i världen ´66.

Titel: Le Mans '66  (Ford v. Ferrari)

Handling: Den fantastiska och sanna historien om den visionäre amerikanske bildesignern Carroll Shelby och den våghalsiga brittiske racerföraren Ken Miles, som av Henry Ford II får i uppdrag att från grunden bygga en helt ny racerbil med potentialen att äntligen besegra de dominerande bilarna från Ferrari vid 24-timmarsloppet i Le Mans i Frankrike 1966.

Medverkande: Matt Damon, Caitriona Balfe m fl.

Regi: James Mangold

Extramaterial DVD: Inget extramaterial.

Extramaterial Blu-ray, Blu-ray Steelbook & 4K UHD
: Prologue: The Perfect Lap • Directing the Rivalry • The Real Ken Miles • The Real Carroll Shelby • The Real Ford GT40 • What Makes a Good Movie Car • Creating an Era • Epilogue: Brotherhood.

Aktuell: På DVD, BD, Steelbook, 4K UHD.

Distribution: 20th Century Fox

Le Mans ´66 - dubbelt Oscarsbelönad film och den bästa racingfilmen någonsin, helt i klass med Rush - också en sann historia om racinglegendarer som riskerar livet för ära och berömmelse på banan.

Carroll Shelby anlitas av Ford för att pigga upp deras tråkiga amerikanska helylleimage - de vill bli sedda som lika spänannde och sexiga som Ford - och för att uppnå detta måste man slå Ferrari på hemmaplan i Europa. 1965 blir en stor flopp - Ford-bilarna går inte ens i mål ... Men man har inte Ken Miles som  förare, mannen som kan racing på sina tio fingrar och som hjälpt Shelby att bygga bilen och få den snabbare ...

1966 blir Ford etta, tvåa och trea - och Ford vinner även 1967, 68 och  69 med Shelbys och Miles sportbilsdesign.

Detta är historia - så ingen spoilervarning, alla racingfans vet detta. Men det som gör filmen sevärd är dramat, skådespelarinsatserna och hur racingen filmas - det känns verkligen som om man befinner sig med Miles i bilen när han kör så det ryker!

Damon och Bale är ypperliga i bromance-huvudrollerna, men varenda liten biroll är bra spelad.
Den formidabla Tracy Letts som Henry Ford II. Caitriona Balfe (Outlander) i rollen som Molly Miles. Noah Jupe (Wonder) - en av sin generations absolut bästa skådespelare - i rollen som Miles son. Han gör så mycket bara genom ansiktsuttryck och blir aldrig ett sentimentalt porträtt av ett barn, som så ofta i amerikanska filmer. Relationerna känns äkta, glädjen och sorgen och desperationen känns äkta, vänskapen känns äkta ...

Le Mans ´66 är en film som känns länge ...

I USA hade man filmtiteln Ford v. Ferrari. Bättre eller sämre titel? Sämre enligt mig, eftersom det handlar ine om något v. något annat. Enzo Ferrari uppskattar Miles, de älskar bägge racing --- medan Ford gubbarna alla framställs som stora eller små skitstövlar som lurar Miles på konfekten ... (och segern) ... Miles är ju engelsman, inte helylleamerikan, och de vill bara sälja bilar, inte att Miles ska bli någon sorts idol ... Så egentligen är det Miles och "old man" Ferrari som är  på samma sida - de som verkligen älskar bilar. Ford gubbarna i alla åldrar är bara ute efter att kränga bilar.

Fortfarande idag är Ferrari en fantasitks bil - och de ger fantasitik service! Bland annat när man behöver byta ut bromssystemet ...

Om en del går sönser på en Ford vill de väl att man ska slänga hela bilen och köpa en ny.

Så är det med slit och släng och löpande band produktion ...

Bilen som Shelby och Miles konstruerar för Ford är dock grymt snygg, inte en Ferrari, men ändå ... Säkert den snyggaste Ford-bilen någonsin!


TÄVLA OCH VINN: 3 ex av Le Mans ´66 lottas ut på  BD! (Blu-ray). Massor av extramaterial!
Maila bokpanda@gmail.com före den 1 april!
Märk mailet Le Mans ´66.
Missa inte denna film!

Kolla även in våra andra bok-och-film-tävlingar! Uppdateras kontinuerligt!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.