lördag 14 mars 2020

FILM: Annabelle Comes Home - Conjuring-serien förtrollar fortfarande!Regi: Gary Dauberman
TitelAnnabelle Comes Home
OriginaltitelAnnabelle Comes Home (Annabelle 3)
Medverkande: Vera Farmiga, Mckenna Grace, Patrick Wilson,Madison Iseman, Katie Sarife m.fl.
Land: USA, 2019
Distribution: Warner Bros.

Extramaterial DVD: Behind the Scenes: The Werewolf

Extramaterial Blu-ray: Deleted Scenes, Featurettes: The Artifact Room and the Occult • The Light and the Love • Behind the Scenes: The Ferryman/Demon,The Bloody Bride, The Werewolf


Aktuell: På DVD, BD, VOD
och i Conjuring 1-6 pack (DVD och BD)


The Bell Jar hette en klassiker av Sylvia Plath. Huvudpersonen känner sig instängd som i en glaskupa - och vem vet vad hon skulle ha kunnat åstadkommit, om hon tagit sig ut från sitt inbillade glasfängelse.

I Annabelle Comes Home blir den ikoniska dockan instängd i en glaskupa - och tar sig ut och använder sina krafter för att låta hela helvetet braka loss.


På så sätt är Annabelle verkligen en girlpower-tjej - INGEN säger åt henne var skåpet ska stå, och ingen stänger in henne i ett skåp ostraffat!Är detta film 3 i serien eller film 6? Om detta tvista de lärde ... Eller i alla fall alla fans av Conjuring-serien. Ja, filmen är den tredje Annabelle filmen - men det är den sjätte filmen i Conjuring-universumet.

Som grädde på moset kan alla fans glädja sig åt en fin utgåva med alla 6 filmerna (ingen otymplig box, bara som en vanlig DVD eller BD utgåva).

Vilken ordning ska man se filmerna i? I den ordning som de kom ut eller i den ordning de utspelar sig?

Gör som du vill ...

Filmerna fungerar förresten utmärkt solo, man behöver inte ha gjort sin hemläxa (som i många universum-serier ...) eller ha sett alla de tidigare filmerna för att hänga med.

Denna tredje Annabelle film, Annabelle Comes Home, utspelar sig strax efter händelserna i den första filmen i Conjuring serien, den som bara hette Conjuring (2013). 

Det är 1970-tal och spökjägarna Lorraine och Ed Warren (spelade av Vera Farmiga och Patrick Wilson) har fått kontroll över den onda demonen som styr den skräckinjagande dockan Annabelle. De tar med sig dockan hem och låser in henne i rummet där de förvarar föremål från tidigare fall. (De har tydligen inte kommit på att det vore säkrare med en bunker, långt långt borta från hemmets lugna vrå ...)
Annabelle är dock speciell, inte alls så lätt att tygla som tidigare "souvenirer" och måste både välsignas av en präst och placeras i en speciell glaslåda för att hålla ondskan på plats.

Så går en liten tid ... och när paret Warrens tioåriga dotter Judy (som liksom sin mamma kan se spöken) behöver en barnvakt så ställer den vackra blonda tonåringen Mary Ellen upp (hon spelas av Madison Iseman - känd från nya Jumanji-serien och Goosebumps). Trubbel i paradiset: Mary Ellen tar med sig en nyfiken kompis Daniela (Katie Sarife) och väl hemma hos Warrens blir hon nyfiken, precis som riddar Blåskäggs tonåriga unga fru, och så öppnar hon den förbjudna dörren ...

Och det vet alla som någonsin läst eller hört en saga ... Det DÄR kommer att straffa sig - rejält!

Annabelle är inte så jätteläskig i sig (förutom att dockor alltid är läskiga!) men hon har förmågan att väcka mycket värre saker till liv.

Annabelle Comes Home förvandlas snabbt till en orgie i skräckstudier, à la Goosebumps 1 & 2 (vars tvåa Madison Iseman också var med i) och ett överflöd av olika ikoniska skräckfigurer blir de tre tjejens motståndare under filmen. Jo, det finns ett besatt brädspel med i leken också (precis som i Jumanji ...)
Det här är manusveteranen Gary Daubermans regidebut. Han använder mycket klassiska sagor och myter och gammaldags skräck i berättelsen - balnd annat den gamla grekisk-romerska myten om att de dödas själar måste betala färjemannen Karon för att färdas över floden Styx till dödsriket.

Farmiga och Wilson är väldigt bra tillsammans som paret Warren ... De får gärna återkomma i den här serien!
Filmen är för övrigt tillägnad verklighetens Lorraine Warren.

Missa inte eftertexterna - gjord med härligt fräck 1970-tals stil och självdistans!

Missa inte heller hela Conjuring-serien - ladda upp med en jättemysig skräckserie, som tar skräck och kostymdrama allvar, och ha ett Annabelle-marathon tillsammans med din favoritdocka ...Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.