söndag 2 december 2018

Vilmas vilda värld och Vilmas riktiga kompis - NY brittisk favoritserie, nu på svenska!


Vilmas vilda värld!

Vilma gillar att leka och låtsas. Alla hennes vänner är påhittade och helst av allt leker Vilma med sin bästa monster-vän Mary. (Ett supersött monster!) Hennes två äldre syskon tycker att det är dags för Vilma att växa upp, så de hittar på Gloria Glufs, en karaktär som jagar småbarn ... Syskonen tror (helt felaktigt) att Vilma ska sluta bete sig som ett småbarn, för att undvika att bli jagad av Gloria Glufs. Men ack, så fel de har! Vilma ÄLSKAR idén om en ärkefiende och snart är Gloria Glufs hennes nya favoritlek! Syskonen ångrar verkligen den dag som de hittade på Gloria Glufs ...


Mycket lättläst och rolig bok --- illustrationerna och texten matchar och kompletterar varandra perfekt. I bilderna händer en hel del som vi inte får veta i texten, och ibland finns där också pratbubblor. Som när ungarnas morsa frågar ut de äldre syskonen vem den där Gloria Glufs är som Vilma hela tiden tjatar om ... "Hur ska vi veta det?" säger de och spelar ovetande och oskyldiga. (STOR ironi!)

Vilmas riktiga kompis!

Vilmas riktiga kompis är en direkt uppföljare till Vilmas vilda värld. Återigen kommer de äldre  välmenande syskonen med goda råd och de "vet bäst" hur man ska överleva i skolan.

Lösningen: Vilda måste helt enkelt sluta låtsas. Sluta vara sig själv. För att få en riktig kompis. Alltså: en kompis som någon mer än Vilda kan se! Det osynliga monstret Mary blir avundsjukt direkt! Ska hon inte få följa med Vilda till skolan längre?


Precis som i den första boken så visar det sig att de välmenande syskonen är helt fel ute. Vilma lyckas få en bästa vän --- Rosabelle --- en vacker och populär tjej som ALLA vill vara med och som andra tjejer hela tiden drar i för att ha med på hoppa hage .... Men hon väljer Vilma som bästa vän, eftersom Vilma gillar att leka och låtsas, precis som Rosabelle.

I Rosabelles fantasivärld är Rosabelle en prinsessa med en egen drake, liksom Vilma har hon också en egen god fé (som en gång av misstag förvandlar sig till kyckling) och Vilmas ärkefiende Gloria Glufs passar perfekt in i Rosabelles fantastivärld som häxan.
Gloria Glufs har ju sagt till Vilma att hon är ute efter en prinsessa ...

Tillsammans upplever de två vännerna halsbrytande och spännande äventyr och dialogen mellan de nya vännerna är obetaltbart rolig!Allra roligast är att Vilmas äldre syskon givetvis tror att Rosabelle är en ny osynlig fantasivän.
"Min bästa vän är en prinsessa med en egen drake!"
(Draken är ett gosedjur!)
Ja, det låter onekligen påhittat!

Men det är helt underbart att Vilma får en riktig vän, inte genom att lyda syskonens råd, utan genom att vara sig själv ... På så  sätt får både Vilma och Rosabelle en mycket roligare och mer spännande tillvaro!

Återigen: superkul illustrationer! Abby Hanlon kan verkligen konsten att komplettera mellan text och bild så att man får olika historier i texten och bilden.

Böckerna om Vilma fungerar bra som börja-läsa-själv-böcker, men de är extra roliga som högläsningsböcker, för det finns så många roliga röster att göra i boken!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.