söndag 30 december 2018

Handbok för superhjältar - Vargen kommer! - Rödluvan får äntligen en värdig fiende!

Författare och illustratör: Elias och Agnes Våhlund
Serie: Handbok för superhjältar 1-4
Titlar: Handboken, Röda masken, Ensam, Vargen kommer
Förlag: Rabén & Sjögren

Nu är den första kvadraten av Handbok för superhjältar fullbordad! Paret Våhlund har dock lovat att superhjälten Röda masken - alias Lisa - ska komma tillbaka igen och ta sig an nya superskurkar eller mobbingproblem ... och de har totalt 24 böcker planerade. Om alla äventyr består av 4 böcker, innebär detta att vi har FEM nya äventyr att vänta efter denna origin-story!

Det finns mycket att gilla med denna serie, att den är lättläst, att den är coolt och modernt tecknad, att det ser ut som japansk manga, att det finns ett myller av olika etniciteter på skolgården, att huvudpersonen har hamstar som kan tala ... !

Början är precis som The Neverending Story --- mobbad unge flyr till böckernas värld. Inne på biblioteket blir Lisa utvald av en bok som inte finns i systemet, Handbok för Superhjältar talar till juste HENNE och hon väljer att träna upp vissa magiska förmågor, som att kunna flyga och prata med djur ... Och som superhjältedräkt har hon sin röda pyjamas med huva (ja, hon ser ut lite som Rödluvan!)

Men, men ... Som Röda masken beundrar alla henne, men på dagarna i skolan är hon fortfarande Lisa. Hon har fortfarande inga vänner. Och kill-gänget som en gång mobbade henne, väljer ut nya offer. The show must go on. Lisa är ensam när hon är Lisa, men även när hon är Röda masken, för hon har ju ingen som hjälper henne. Men så i tredje boken blir hon bästis med en av killarna som brukade mobba henne, han ser ut lite som en gulligt knubbig version av Miles Morales i nya Spider-Man filmen och precis som Miles så har han en pappa som är polischef i staden.

I bok fyra blir Lisa kompis även med de andra två mobbarna i gänget och så tränar hon upp dem alla för att bli superhjältar och så tar de sig an den nya superskurken Wolfgang och hans varg-gäng.

Allt är klart för en final show-down mellan Rödluvan och Vargen!


Det är skojigt och fartfyllt, men den sista delen är inte så eftertänksam  som de tidiga böckerna. Det går väldigt fort att få kompisar, helt plötsligt, i verkligheten är detta något som växer fram långsamt, och det går väldigt, väldigt fort att träna upp andra till att bli superhjältar när det tog typ EVIGHETER för Lisa"! Och hon var ju ändå Den Utvalda, den som BOKEN hade valt!

"Det är för att killar är mycket bättre på att vara superhjältar än tjejer!"

Ja, det var ju också ett omdöme att höra... Vad som var bra med början var att det var som en Pippi Långstrump tjej eller Hit Girl i Kick-Ass --- det  var klart att HON är unik. NU finns plötsligt tre killar som går om henne snabbt i förmåga (som att flyga snabbt) och det gör att Lisa nu lider av Smurfette-syndrom. Enda tjejen. Som får representera att vara tjej. Medans det finns tre olika killar med olika egenskaper och olika etnicitet.

Och om Lisa nu skulle välja nya kompisar att träna upp, varför skulle hon välja de odrägligaste killarna på skolan? Ganska ofta i barnböcker finns tillrättalagda slut där mobboffer och mobbare blir så goda vänner så ... Fast barnen har stenkoll på att så är det inte i verkligheten.

Förmodligen behövs en gemensam fiende! Så är det ju! Så släpp loss en varg, då blir ungarna minsann vänner och tar sig i kragen på allvar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.