söndag 2 december 2018

Snöstorm och kanelhjärtan - Fyra Shortcuts-noveller med julstämning - Camilla Lagerqvist och Pernilla GesénTitel: Snöstorm och kanelhjärtan
Författare: Camilla Lagerqvist, Pernilla Gesén, Jesper Tillberg och Karina Berg Johansson
ISBN: 978-91-32-20771-6
Förlag: B. Wahlströms

Fyra författare. Fyra noveller. Och en hel hög med karaktärer som alla rör sig i samma universum.

Det här är ett koncept som tidigare fungerat när man tussat ihop amerikanska succéförfattare inom Young Adult genren, så varför skulle det inte fungera i Sverige?

Här är upplägget:

Det är dagen före julafton och en långtradare fullastad med julklappar kör längs glashala vägar i ymnigt snöfall. När lastbilen får sladd och välter blir hela länsvägen blockerad ...

Japp, där är snöstormen! Var kommer kanelhjärtana in i det hela?

Jo, det gamla stationshuset har blivit café och kulturhus och det är berömt för sina kanelhjärtan (och livespelningar). Nu går kanelhjärtana åt som smör i solsken för något ska folk ju göra när vägen är blockerad ...

Det finns klara fördelar med noveller --- de går fort att läsa, och har man en novellsamling kan man "hoppa" och ta de titlar man tycker låter bäst och mest spännande. Om en novell är dålig kan nästa vara bra, eller vice versa.

Men här är det ändå som om allt vore samma roman, för novellerna utspelar sig ju i en viss ordning. Man kan alltså inte "hoppa" och läsa fritt.
Och läser man i ordning så får man det bästa först och det sämsta sist. Vilket gör att man börjar tänka att "det här är ju en kanonbok" och sedan får man en bitter eftersmak när slutet är ett platt fall.

Camilla Lagerqvists inledning är i alla fall suverän. En ung tjej behöver verkligen sin balklänning för att bli social igen och hon hoppar på familjens skoter (utan att fråga om lov) för att få tag i det där efterlängtade paketet från Schenker som finns i den urspårade lastbilen.

Men snöstormen slår till med full kraft, hon får aldrig tag på sin klänning och hur ska någon över huvud taget ta sig till festen? Det går inte. Istället utvecklar sig en vänskaps- och kärlekshistoria som är helt oväntad.
Behövdes klänningen? Självklart! Annars hade hon ju aldrig gett sig ut på snöskotern!

Extra plus: För en gångs skull i en barn/ung/Y.A. bok en vuxen karaktär med ett eget liv och som känns spännande och trovärdig för läsaren. Den charmiga och excentiska författaren i novellen är baserad på Camilla Lagerqvist själv och historien med balklänningen är faktiskt sann! Verkligheten överträffar dikten och gör det med besked!

Pernilla Geséns fortsättning är nästan lika vass. Pernilla är mest känd för Alva-böckerna, men hon är lika bra på att beskriva det komplicerade sociala spelet när det gäller tonåringar. Här handlar det om grupptryck, mobbing och vandalism och möjligheten att plötsligt, när julen kommer, göra i alla fall en god gärning och rädda ett liv, istället för, på tonårskillars vis, att bara sätta sitt eget verkliga eller imaginära lidande i fokus. Det här är både grymt och  grymt bra.

Sedan spårar det ur. De sista två novellerna kan man skippa.

Men början var bra, så ha gärna den här boken som julbok och mys med de två första härligt långa novellerna!

Den behöver inte ens slås in, rosett medföljer på omslaget!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.