söndag 2 december 2018

När kastanjer spricker - Årets starkaste läsupplevelse!


Författare: Camilla Lagerwvist
Titel: När kastanjer spricker
Förlag: B. Wahlströms

När kastanjer spricker. Kastanjer är taggiga utanpå, men otroligt fina inuti. En metafor för bokens huvudperson Majken. Hon är föräldralös och drömmer fortfarande mardrömmar om en mystisk olycka, där båda hennes föräldrar försvann. Vad hände egentligen? Och hur ska hon få reda på sanningen?

Majken går från fosterhem till fosterhem, ingen vill ha en taggig och arg och sårad flicka speciellt länge.
När boken inleds har Majken hamnat på ett hem för "vanartiga" flickor. För första gången får hon vänner, de två flickorna som hon delar rum med, och för första gången befinner hon sig i närheten av den plats där hon föddes och växte upp ... tills olyckan förändrade allt. Kan kanske Majken hitta något som löser hemligheterna i det förflutna? Finns det något som kan lösa upp den taggiga känslan som Majken ständigt bär inom sig?

När kastanjer spricker är en av årets absolut starkaste läsupplevelser, alla kategorier!

Camilla Lagerqvist har gång på gång överträffat sig själv när det gäller att återskapa delar av Sveriges historia som de flesta inte vill kännas vid.

Det här är en ungdomsbok som passar precis lika bra för vuxna läsare. 222 sidor packade med allvar, spänning, sorg, glädje, kärlek, och tankar som lever länge efter boken har avslutats.

Det finns så många minnesvärda karaktärer i boken, en favorit är Majkens nya bästa vän som hamnat på hemmet för vanartiga flickor eftersom hon kysste en annan flicka. Sånt händer väl inte längre?
Tyvärr finns fortfarande läger som ska kurera och "omvända" och ta itu med problembarn, ofta har de inte mycket att sätta emot.

Det här är en historisk roman som säger oerhört mycket om vår egen tid.

Som vanligt när det gäller Camilla Lagerqvist: allt är perfekt historisk researchat och allt känns ändå mycket "nu" och mycket aktuellt och det finns inte en enda replik som låter falsk eller konstlad på hela tiden.

Missa inte denna läsupplevelse!

Missa inte heller Uppdraget, som belönades med Nils Holgersson plaketten 2015, och Camilla Lagerqvist hyllade debut Cirkusflickan!

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.