söndag 2 december 2018

Jultomten och Jag - Om det onormala med att vara normalFörfattare: Matt Haig
Titel: Jultomten och Jag
Illustrationer: Chris Mould
Förlag: Alfabeta

Matt Haig är tillbaka med en ny bok om sin alternativa Jultomte!

I Jultomten och Jag har Jultomten adopterat en flicka från vår välrd (alltså vår värld London, någon gång på 1800-talet) och Ameilia borde vara lycklig att hon slipper vara fattig och feja skorstenar. Men så lätt är det inte ...

Jultoomten och Jag vänder lite på det scenario vi sett i så många böcker och filmer: att vara utvald, att ha superkrafter, att ha magiska krafter, att vara en mutant i X-men och hela tiden kämpa för att verka normal, för det är så man ska vara. ...

Här är huvudpersonen Amelia den enda som INTE är normal! Den enda som inte har superkrafter så att säga. Hon kommer till en magisk värld där det verkar som att alla har övernaturliga talanger och alla är magiska, alla har superkrafter .... och Amelia är den enda som är normal. DET är onormalt!

Snart blir varelserna i Jultomtelandet Alvheim misstänksamma mot Amelia och vill ha bort henne, bland annat med hjälp av sensationslysten media ...

Satiren över media verkar ha lånat en hel del från J.K. Rowlings bild av Reeta Skeeter och media i Harry Potter böckerna.

Matt Haigs alver (och andra varelser) vill ha lögner och sensationer, de har lättare att tro på det än sanningen. Japp, här lite social satir över dagens tabloidpress och dess köpare!

Pressen

Andra delar känns som 100% Roald Dahl eller  100% J.K. Rowling ... som den magiska banken som har mynt av choklad (jultomten äter upp sin förmogenhet direkt!) och en är tecknad lite som Gringotts i Harry Potter Böckerna.

Banken
301 sidor utgör en ganska tjock bok som räcker länge. Boken är rekommenderad från 9 år och uppåt. En nackdel är att det utlovade slaget mellan Jultomten och Påskharen (som utlovas på omslaget och i baksidestexten) inte kommer förrän på slutet och att läsa några hunddra sidor innan man kommer fram till den handlingen som utlovas på baksidan av boken är lite nedslående ... Man vill gärna ha några överraskningar innan dess.

För att hänga med i handlingen är det bra om man åtminstone läst bok ett i serien (den bästa boken!) nämligen Jakten på Julen! Boken har blivit tokhyllad och prisad och utnämnts till en blivande barnboksklassiker!                                                                                                                                                                      Om författaren:
Matt Haig är en bästsäljande och kritikerrosad brittisk författare som skriver för både barn och vuxna. Han har vunnit the Blue Peter Book Award, the Smarties Book Prize och har blivit nominerad tre gånger till the Carnegie Medal för sina böcker för barn och ungdomar.     

 Om illustratören: 
Chris Mould är prisbelönad illustratör. Han älskar sitt arbete och vill helst illustrera den sortens böcker som han själv hade velat läsa som liten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.