lördag 15 december 2018

FILM: Sune vs. Sune - #MeToo Sune intar biograferna!


Regi: Jon Holmberg
Titel: Sune vs. Sune
Manus: Jon Holmberg, Daniella Mendel
Medverkande: Fredrik Hallgren, Tea Stjärne, Elis Gerdt, Sissela Benn, Baxter Renman
Land: Sverige, 2018
Nordisk Film

Sören Olsson och Anders Jacobssons karaktär Sune är fortfarande lika gammal efter 30+ år i bokvärlden, och han är fortfarande intresserad av att tjusa tjejer. Sunes jul är den senaste nyskrivna boken som kommer ut lagom till jul på Egmont förlag.

För 27 år sedan var Sune julkalender och Sunes sommar kom på 90-talet och nyss hade Sune en framgångsrik trilogi med filmer - All inclusive i Grekland, Bilsemester genom Europa och Fjällsemester i jämtländska fjällen avhandlades. Hannes Holm regisserade, Sören och Anders var inblandade i manus. Sunes mamma och pappa hade personkemi så det stänkte om det, Morgan Alling var skitkul som pappan i familjen, Håkan Bråkan var bara bäst, Anna hade en ny romans i varje film och var så mycket tonåring ... och Sune, han var så mycket tjejtjusaren Sune! Han flirtade med allt och alla i filmerna! Han flirtar till och med under en begravning i italienska Sydtyrolen. Ser man söta tjejer så ska man passa på att blinka till dem, verkar Sune tänka.

Den nya Sune går nu på biograferna, svensk familjefilm lagom till jul och ... ingenting är sig likt.

Mamman i familjen ser ut som storasyster i familjen, pappan ser ut som gammelfarfar i familjen och de två har noll personkemi. Anna är helt värdelös, har inte ens en egen story. Håkan Bråkan är bäst. Igen! Ingen av killarna som heter Sune gör intryck och ingen av dem har personkemi, vare sig med varandra eller med Sofie. Intrigen är långsökt, scenerna med samvetet långtråkiga (speciellt för barn, som väl fortfarande är målgruppen).

Sune är mer intresserad av att leka krig än att tjussa tjejer --- det har han helt slutat med förresten. Han har bara en hang-up på Sofie och hon får inte prata med andra killar.

Alltså, den riktiga Sune flirtade med alla tjejer och Sofie hade också andra pojkvänner.

Vad är det här, någon slags #MeToo Sune? Får han inte flirta med tjejer länge? Är det okej att leka krig, men inte leka kär? Kär-lek?

Det finns så mycket dubbelmoral i filmen, och alla vuxna tycks vara idioter. Inte bara föräldrarna, utan även lärarna på skolan. Ingen har en enda trovärdig replik. vilken lärare döper om en unge till Sune-två? 

Miljöerna är också sjukt stela och tråkiga, Sune går mest fram och tillbaka i tråkiga skolkorridorer och sådant ser ungarna tillräckligt av till vardags. Bok-Sune går visserligen i skolan, men det är inte speciellt många scener som utspelar sig i skolan, helt förståeligt, i lågstadiet (och i fyran) går man inte där så många timmar per dag, man har ju ett helt liv utanför skolan!

Nya Sune, i Sune vs. Sune, har också blivit elak, han utövar utpressning mot en jämnårig. Det skulle inte riktiga Sune ha gjort. Original-Sune kan vara busig och göra fel ibland, men han gjorde aldrig planerade överlagda elakheter, som pågick dag efter dag ...

Barn i barnfilmer är ofta lite stela, i alla fall svenska barn i svenska barnfilmer, och dialogen är otroligt styltig, Sofie låter inte som en tioåring under hela filmen ... men av de vuxna borde man åtminstone kunna kräva att de ska leverera nånting i alla fall. Det är ju deras heltidsjobb att vara skådespelare ... och de är helt sjukt tråkiga och oövertygande som gifta par, eller som vuxna över huvud taget. Alla deras repliker och aktioner låter totalt fejk. Och bilen som ska totalkvaddas ... det där är ett väldigt gammalt skämt som återanvänds igen och igen ...

Håkan Bråkan är som sagt bra ... Kanske är lösningen att satsa på en ny filmserie? Håkan Bråkans äventyr?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.