söndag 2 december 2018

Caraval och Legend - Stephanie Garber bygger upp en annorlunda fantasyvärld!


Författare: Stephanie Garber
Titlar: Caraval  och Legend
Översättning: Carina Jansson
Förlag: B. Wahlströms
Författaren Stephanie Garber!

Caraval blev en av årets mest omtalade och hyllade fantasyböcker i den engelskspråkiga världen under år 2017 - och nu finns både Caraval och uppföljaren Legend på svenska! 

Översättningen är utmärkt och precis som i det engelska originalet genomsyras hela boken av ett ovanligt drömskt och poetiskt språk. Man går in i en drömvärld - och språket är därefter! Boken läses med fördel när det är mörkt ute, den blir då extra kuslig och suggestiv.

Själva handlingen är som en fantasyversion av Hungerspelen, men extra mycket romance i mixen.

Det som får igång handlingen i Hungerspelen är relationen mellan två systrar, Katniss och Primrose Everdeen, och det är samma sak här. Scarlett och Tella Dragna står varandra väldigt nära. Scarlett försöker alltid skydda sin lillasyster. Men till skillnad från Prim så är Tella inte lika oskuldsfull och redo att bli skyddad.

Det är Tella som drar in Scarlett i det dödligt farliga fantasyspelet Caraval - Scarlett vill bara sitta hemma och vänta på sitt arrangerade äktenskap med en man hon aldrig mött, något som hon hoppas ska ge henne och Tella trygghet och säkerhet, men Tella har andra idéer.

Tella tar hjälp av en mystisk sjöman som hon har förfört för att lura med Scarlett till spelet. Men båten sjunker innan de kommer fram, Tella blir kidnappad och Scarlett har bara fem dagar på sig att vinna spelet och rädda Tella ... för spelet är på riktigt och man kan dö på riktigt under spelet. Samtidigt är gränsen mellan fantasi och verklighet väldigt suddig. Vilka är deltagare? Vilka är inhyrda skådespelare? Vilka försöker hjälpa Scarlett och vilka försöker stjälpa henne? Vem i hela världen kan man lita på?

Och vad har Caravals direktör Legend för agenda? Scarlett förstår snart att sjömannen som Tella raggade upp inte alls är någon sjöman. Men vad vet han om Legend och spelet, och vad döljer han?

Det är en mörk och gotiskt romantisk suggestiv värld som Stephanie Garber har skapat, en värld där draperiernas röda färg kan beskrivas som smaken av vin och mörk choklad.

Det här är årets måste-läsning för fantasyfans. Eller nästa års måste-läsning, om du missade den i år!

Årets mest hyllade fantasyroman smakar som förtrollad snö och framgång!

Uppföljaren Legend byter helt perspektiv och fokuserar på systern Tella istället --- systern som alla alltid underskattar. Inklusive Scarlett! Dessutom får man veta mycket mer om den mytomspunna personen Legend och hur hela den här världen byggts upp. Fokus är fortfarande på relationen mellan systrarna --- den starkaste kärleken av dem alla i den här fantasyvärlden!

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.