lördag 8 december 2018

Tre dagböcker för alla fans: Nikki Maxwell, Tom Gates och Greg Heffley ritar och skriver om livets kalla fakta!

Tre trendiga dagböcker: Nikkis dagbok #11 (Modernista), Tom Gates - Extra roliga grejer (Alfabeta) och Dagbok för alla mina fans - På hal is (Bonnier Carlsen).

Inget är trendigare i barn/ungdomsboksvärlden just nu än dagböcker med teckningar! Serier är inte längre "barnsligt" och de här serierna kan läsas långt upp i åldrarna och det är lätt att skratta igenkännande!

Dagbok för alla mina fans av Greg Heffley har gjort författaren Jeff Kinney till en av världens topp-tio rikaste författare (han ligger just nu tvåa på listan).

Nikkis dagbok serien av Nikki Maxwell har sett till att författaren Rachel Renée Russell har sitt på det torra för gott.

Och i England finns Tom Gates, som pysslar och skriver om sitt liv. Författaren heter Liz Pichon och har uppfunnit en helt ny "doodle-stil" som hon bara använder när hon skriver och ritar som Tom Gates.

Tom Gates stil ser verkligen ut som om en liten unge hade kunnat rita dem! Han ritar jämt! Hemma, under lektionerna, på rasten ... När det snöar bygger de flesta ungar en snögubbe eller leker snöbollskrig. Inte Tom! Han ritar! Snöteckningar!


Massor av kul tips på aktiviteter och pyssel finns inbäddat i boken! Tom har som alltid sin bäste vän vid sin sida. Som alltid har han mycket kul med farmor och farfar. Som alltid retar han gallfeber på storasyster Delia. Ny i handlingen är "the-girl-next-door" som visar sig vara en riktig mardröm! Snö och kyla spelar en stor roll i boken och när kusinerna och farbrodern plus fru flyttar in hos kusinerna är kaoset totalt. Det blir inte bättre av att Toms pappa egentligen hatar sin bror ... Ingenting kan tina upp den relationen!

Tom drömmer om att få ett stjärnmärke och utmärker sig på skolans öppet hus dag. Genom att säga helt fel saker till besökarna i stil med att "jag gillar vår skola nu när värmen fungerar igen, förra veckan höll vi på att frysa ihjäl!"

Det finns en hel serie med Tom Gates böcker av Liz Pichon så det är bara att hugga in och läsa och pyssla och rita! Den senaste boken handlar alltså om snökaos och inställd skola.Snökaos och inställd skola är det också i Gregs senaste Dagbok för alla mina fans - På hal is.
Greg Heffley har verkligen räknat ut hur han ska överleva vintern --- gå i idé och vakna igen när det blir vår! Felet är bara att han vaknar klockan två nästa dag och kan sedan inte somna om ...

Det är inte speciellt kul att vara ledig från skolan heller, när fullt krig råder. Greg och hans bästis Rowley försöker bara överleva tills snön har tinat bort igen!


Det finns massor av Dagbok för alla mina fans nu - På hal is är den senaste delen, och den passar ypperligt som vinter-läsning, vare sig det snöar ute eller inte!


Nikkis dagbok är något så ovanligt som en tjej som skriver och ritar om sitt liv. Liksom Greg är hon amerikan och går i "middle school" och liksom Greg hatar hon sport. Till skillnad från Dagbok för alla mina fans så skildrar Nikkis dagbok serien ett mer mulitkulturellt Amerika --- författaren är afroamerikan och bygger många av händelserna på saker som hänt hennes egna döttrar. Nu är vi inne på del elva av Nikkis vedermödor och Nikki ska ha en "prao-tid" på en annan skola och där finns MacKenzie, Nikkis ärkefiende ...

För en gångs skull sluter de fred i den här boken, för att de får en gemensam fiende, och det är en bra utveckling! "Keep your friends close but keep your enemies closer!"

Det finns ingen snö i den här boken och inga vintersporter, däremot spelas det fotboll! (Stort bland tjejer i USA!)

Favorit i Nikki-böckerna: Lilla syster Brianna. Och Nikkis hundvalp Daisy. De skulle kunna få en egen bokserie!

En egen bokserie har Nikkis vän Max Crumbly fått! Så det är bara att ladda upp med en hel hög dagböcker och läsa och mysa när vinden viner där ute och snön yr och regnet plaskar!

God Dagboks-Jul allesammans!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.