fredag 21 december 2018

SCEN: Nötknäpparen - Den vackraste jultraditionen föds på nytt på LorensbergsteaternRegi, idé och koreografi:
Titel: Nötknäpparen
Musik: Pjotr Iljitj Tjajkovskij
Originallibretto av Marius Petipa, bygger på berättelsen Nötknäpparen av E.T.A. Hoffmann.
Medverkande:
Prinsessan: Elisa Lons, dansare från Kungliga Baletten
Prinsen: Jérémie Neveu, dansare från Kungliga Baletten
Sockerfén: Vivian Assal Koohnavard, dansare från Berlin State Ballet
Drosselmeyer: Sebastian Michanek, tidigare dansare vid Den Kongelige Ballet
Änkefru Rosenkvist: Maria Fahl Vikander, skådespelare
Clara: Elin Roos (Miranda Benramdane Fält)
Nötknäpparprinsen: David Didkovsky Mikadze (Marcus Jaakkola Landin)
Råttkungen: Arthur Lagercrantz (Carla Mardones Ekberg)
Danselever från Kungliga Svenska Balettskolan och Svenska Balettskolan Göteborg
Plats: Lorensbergsteatern, Göteborg
Premiär: 21 december 2018
Publik: Utsålt. Alla föreställningar.
Spelas: 20, 21, 22 december 2019, kvällsföreställningar och matinéer.

Nötknäpparen är en av de finaste jultraditioner man kan ha, om berättelsen sätts upp på rätt sätt, med hänförande medryckande dans, engagerande skådespel, en rejäl dos av magi, förtrollande julstämning och massor av godis ... och Lorensbergsteaterns uppsättning av Nötknäpparen är helt magisk perfekt! Den innehåller hela konfekten!  Denna nya version av Nötknäpparen lyckas med konststycket att vara mysigt traditionell och piggt och modernt nyskapande, på en och samma gång.

December 2018 är det urpremiär på denna version av Nötknäpparen, en helt ny svensk version som bygger på originallibrettot, med idé, regi och koreografi av Sebastian Michanek. Han dansar även med den äran rollen som den mystiske, magiske gudfadern Drosselmeyer i uppsättningen. Michanek har också ett förflutet som dansande Nötknäpparprins och har dansat med Den Kongelige Danske Ballet, Kungliga Baletten och Australien Ballet. Här är alltså en regissör som kan sin Nötknäpparen och Michanek har också lyckats knäcka nöten med hur man gör en uppsättning av Nötknäpparen intressant, engagerande, spännande, rolig och rörande för en ung publik.


 Elisa Lons och Jérémie Neveu (dansare från Kungliga Baletten) som Clara och Nötknäpparprinsen som vuxna, omgivna av dansande polkagrisar.

Det finns gott om namnkunniga solister i denna uppsättning. Vivian Assal Koohnavard, dansare från Berlin State Ballet, gör den vackra Sockerfén, så skir och söt att hon smälter allas hjärtan. Nötknäpparprinsen och prinsessan Clara som vuxna i drömvärlden görs av Jérémie Neveu och Elisa Lons, dansare från Kungliga Baletten.

Men marsipanrosorna på Nötknäpparprinsesstårtan är så klart alla de dansande barnen. De stjäl både showen och publikens hjärtan. Föreställningen Nötknäpparen är rekommenderad från fyra års ålder och här finns massor av små barn i publiken som hänfört sitter med tindrande ögon och med spänning följer med i dramat. Det hjälper för inlevelsen att stjärnorna som dansar på scenen inte är så många år äldre än de själva. De dansande barnen går till vardags på mellanstadiet eller högstadiet på Kungliga Svenska Balettskolan eller Svenska Balettskolan Göteborg.

Vad är bäst? De små dansande pepparkakorna, som är sötare än kristyr? De moderna, lite tuffa liquorice allsorts tjejerna, med fantastiska hattar, som skulle kunna platsa på vilken catwalk som helst? De kosackdansande marshmallowpojkarna? De oemotståndliga, traditionella polkagrisarna? De modernt dansande svarta lakritsremmarna? De färgglada sötnosarna med krusiga karamellspån på huvudet? Alla dansar de som guldpraliner! Och det går inte att välja, man vill ha hela gottebordet på en och samma gång och här dansar allt gott förbi!

Liksom de underbara snöflingorna som drömskt svävar förbi, nästan utan att bry sig om tyngdlagen.

Inget drama är dock komplett utan en färgstark antagonist - och den lurige Råttkungen, och hans anhang med tuffa råttor, dansas också av unga elever från Svenska Balettskolan Göteborg. De unga dansarna skänker både en speciell dramatik och en viss komik till berättelsen, och från barnen i publiken hörs både förtjusta skrik och glada skratt när Råttkungen besegras och vacklar iväg, med Nötknäpparprinsens pappsvärd inklämt under ena armen.


 David Didkovsky Mikadze och Elin Roos omgivna av dansande snöflingor.

Att vara hjälten eller hjältinnan i en helt ny, fantastisk värld är en attraktiv dröm för många barn (liksom att få uppleva dansande snöflingor på julafton och att vara omgiven av hur mycket godis som helst!) och här utnyttjar man drömaspekten i Nötknäpparen till fullo.

Allt är som i en dröm, och allt är på sätt och vis Claras dröm. Clara (i den här uppsättningen spelad av Elin Roos) bär upp hela föreställningen och agerar utmärkt i huvudrollen, som är både drömmande och lekfull. Hon har också onekligen personkemi med den unge Nötknäpparprinsen (David Didkovsky Mikadze), den andre halvan av sagans klassiska hjältepar. Tillsammans regerar de i drömvärlden.

Inledningen av pjäsen är dock helt realistisk med en massa barn som får packa upp sina julklappar ... Och alla hoppar och dansar av glädje när de hittar spännande leksaker i sina paket! Fast gossen som får en "bysse" (en sådan som Emil i Lönneberga har) får sin present konfiskerad direkt. Och det blir inga höga balett-hopp-av-glädje från pojken som får ett par grå ullstrumpor. Han kastar dem besviket ifrån sig, och får sedan en åthutning av föräldrarna. Sådan komik lockar fram skratt från publiken och det är fantastiskt att se hur mycket som kan gestaltas utan ord, utan språkbarriärer, och hur handlingen snabbt går framåt, och trollbinder alla i salen.

Lyckligast av alla de dansande barnen på scenen är Clara, för hon får en fin nötknäppare, och i drömmen förvandlas hon till en prinsessa och Nötknäpparen till en stilig Nötknäpparprins ... de är ett vackert par, som dansas både av unga dansare och vuxna dansare. 

Det trevliga med drömmen är alla dansande godsaker som hyllar Clara och Nötknäpparen som sina regenter. Det mindre trevliga är den avundsjuke Råttkungen och hans anhang, som hotar lyckan i det söta drömriket.


Clara undrar om drömmen kanske var sann ...

Givetvis blir det ett lyckligt slut, innan Clara vaknar ... Men var allt bara en dröm? I epilogen antyds det att Clara verkligen har gjort en utflykt till en annan värld, så där på julaftonsnatten, när slöjan mellan de olika världarna är som skirast, och det övernaturliga är som starkast ...

Clara är en otroligt stark, kavat och charmig hjältinna --- både i verkligheten och i drömriket.

Nötknäpparen är en klassiker och en jultradion --- med anor från julen 1892 i Sankt Petersburg. Till Sverige kom Nötknäpparen lagom till julen 1929.

Nötknäpparen på Lorensbergsteatern anno 2018 är en sällsynt lyckad version av Nötknäpparen, som får fram humorn och skönheten, och som sätter barnen i fokus. Man kan lyriskt tala om framtidens balettstjärnor, men det är ju uppenbart att de är små stjärnor redan nu. De växer med sina roller och deras agerande når ända ut till de bakersta raderna. 

Den här versionen av Nötknäpparen renodlar spänningen och fantasyelementet och tar fram mycket av den humor som finns i berättelsen och det gör att små teaterbesökare genast blir balettfrälsta. 

Det här är en jultradition som passar alla generationer. Alla som älskar söta magiska drömmar, från fyra år och uppåt!

Rekommenderas varmt!

P.S. En tradition ska ju alltid börja med en första föreställning. Den första föreställningen skedde alltså på Lorensbergsteatern i år --- men biljetterna till nästa års föreställningar är redan släppta. Med tanke på hur snabbt årets biljetter tog slut --- skriv till Tomten att han bokar biljetter för hela familjen och lägger i påskägget! Tillsammans med dansande godisbitar!


Regissören och dansaren Sebastian Michanek och hela Nötknäppar-ensemblen får stående ovationer och många inrop --- och korgar fulla med blommor!

Nötknäpparprinsen (David Didkovsky Mikadze) och Clara (Elin Roos) tackar för applåderna. Stora publikfavoriter! Liksom de små dansande pepparkakorna, som står fint på rad.

Dansande liquorice allsorts tackar för applåderna! I bakgrunden: blandgodis och lakrisremmar.

Sockerfén, Vivian Assal Koohnavard, från Berlin State Ballet, medlemmar från ensemblen, Nötknäpparprinsen, David Didkovsky Mikadze, och Clara, Elin Roos.


Stående ovationer! Hatten av för denna produktion! (Och Råttkungen (Arthur Lagercrantz) passar på att ta av rått-huvudet!)

B. Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.