fredag 28 december 2018

FILM: The Incredibles 2 - Två starka kvinnor platsar inte i samma filmRegi: Brad Bird
Titel: The Incredibles 2
Manus: Brad Bird
Röster i originalversionen: Craig T Nelson,Holly Hunter, Catherine Keener, Samuel L. Jackson, Sarah Vowell m.fl.
Svenska röster: Allan Svensson, Sara Lindh, Figge Norling mfl
Land: USA 2018
Distribution: Disney Pixar

Det är sällan det finns två kvinnliga huvudroller i samma film och om det finns det, så måste de framställas som rivaler om något, eller fiender, eller konkurrenter. Påpekat av Emma Thompson. Som brukar tacka nej till såna roller, med motiveringen att hon inte kan bota allt som är fel med världen ... "but I can choose not to add to the problem!" Smart tänkt!

Emma Thompson hade tackat nej till The Incredibles 2 direkt. Här är ännu en film som visar sig "add to the problem". Man fattar direkt när filmen visar sig ha två starka, smarta kvinnliga karaktärer att de kommer att bli fiender, för de kan ju inte bli vänner och stötta varandra, så där som verkliga kvinnor i verkliga livet ofta gör, man fattar det långt innan "avslöjandet".

The Incredibles 2 börjar precis  där The Incredibles slutade för fjorton år sedan, med att superfamiljen Parr alias The Incredibles tar sig an superskurkbankrånaren The Underminer (Undergrävaren) och hans gigantiska borrmobil. De lyckas inte stoppa honom, han kommer undan med massor av byte och familjen Incredibles blir utskällda för att staden är förstörd. Igen.

De räddas av ett syskonpar, som händelsevis är superhjältefans, uppfinnare och megamiljardärer och som har en plan för att göra superhjältar populära igen.

Låter det bekant beror det på att upplägget är snarlikt ettan. 

Låter det bekant beror det också på att J.K.Rowling, Alexander McCall Smith (Damernas Detektivbyrå) och även Agatha Christie använt samma grepp som i den här filmen: det är klienten som hyr deckaren som i själva verket är den skyldige superskurken!

Det där är så ologiskt så det är inte sant! Skulle du hyra Sherlock Holmes för att utreda ett brott som  du själv begått, eller tänkte begå? 

Superskurkens motivering i den här filmen är också väldigt otydligt och oövertygande. Det är ingenting med den delen av filmen som fungerar. Det är mest så att man tänkt "åh, vi ska ha det här som twist!" och så ser man inte till att det inte fungerar logiskt sett --- eller på något annat sätt heller.

Ja, i denna film två får pappa Bob (Craig T Nelson/Allan Svensson), alias Mr Incredible, passa barnen medan mamma Helen (Holly Hunter/Sara Lindh), alias Elastaflickan jobbar. Hon drar ut på en PR-kampanj med hjälteäventyr. 

Komedin om valhänta hemmafrupappan är väldigt daterad! Det gjordes någon gång i en pilsnerfilm på 1930-talet i Sverige. Har det gjorts sedan dess? varför är det alltid sååååå jobbigt när pappor ska göra nåt och varför får de sååå mycket beröm för det ... när det var superhjältemamman som gjorde allt hemmajobb i den första filmen och det var han som var ute och jobbade, så var det inte alls jobbigt att vara hemma med barnen och hon fick inget tack för det jobbet heller. 

Och barnen undrar VARFÖR de ska välja vem som ska jobba och vem som ska vara hemma, mamma Helen har tydligen varit hemmafru i 15 år. Varför inte bara sätta barnen på dagis?
Ett superbebis-dagis!

Roligast i filmen är Jack-Jack, han har 17 superhjälteförmågor och slåss med en tvättbjörn.

De vuxna i filmen är inte speciellt roliga och har inte speciellt roliga krafter heller. De känns inte som superhjältar, de känns snarare som något som blivit över  från X-men, för dåliga för att vara med där, så resterna fick vara med här ...

Och så får jag hela tiden frågor om vad Dash har för superhjälteförmågor, förutom att han har ADHD för det märks, han är runt och pillar på allt hela tiden och kan inte sitta still ...
- Ja, Dash är snabb, säger jag. Det hörs på namnet: Dash.
- Jaha, och vad är det gör mening med det? Vad gör han när han kommit fram innan alla andra, för att förhindra en katastrof? 
Det har jag absolut inget svar på.
- Vad är det för mening med att springa snabbare än alla andra, om slutstriden är mellan två supersnabba båtar och ingen springer alls?
Det finns inget svar på det heller.

Violet kan i alla fall göra en bubbla som skyddar alla i bubblan och därför ska hon passa minstingen ... Ja, det var ju perfekt superkraft, att visa att tjejer är bättre på baby-sitting.

Som vanligt: slutstrid, folk bankar på varandra, i evigheter. Och de goda vinner. För att de slåss bäst, inte för att de är goda.

Är det ett bra meddelande att sluta en barnfilm med?

Ingen aning, jag har nog med att svara på frågor vad det är för  mening med vad de olika karaktärerna kan, för om man analyserar det har deras kunskaper elelr förmågor ingen mening alls, och så ... VAR blev the Underminer av ... Varför släpper man den största skurken i filmen utan att följa upp det ALLS?

Nej, jag har inget svar på det heller. De kanske hade bråttom med manuset och tappade bort sig helt?

Gillar bäst: Baby Jack-Jack och uttalandet att bebisar har ALLA superhjälteförmågor, sedan glömmer de bort de flesta...Ja, det är väl som att man har anlag för att lära all världens språk och så vidare ... men sedan växer man upp och anpassar sig och glömmer bort allt.

Bäst med filmen: Animeringen. Uppskattad budget: 200 miljoner. Dollar.

Bästa repliken i filmen: Varför har de ändrat på matten? Det undrar jag också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.