lördag 1 december 2018

Cirkusdeckarna OCH Arkeologdeckarna kommer med nya julmysterier!Mycket mys och spänning blir det med de NYA mysterierna med Cirkusdeckarna och Arkeologdeckarna!

Samma författare, Dan Höjer, står bakom båda äventyren, olika illustratörer har ritat de fina bilderna.

Äventyren är helt fristående, men det finns många fler böcker i samma serier (om du skulle bli sugen på att läsa mer!)

Den här julboken med Arkeologdeckarna är den finaste någonsin, Hedvig Häggman-Sund ritar annars för Bamse, vilket märks, djuren är så fina och hunden skulle kunna vara kusin med Katten Jansson (likadana öron!). Extra lyxigt: Allt är i flerfärg! (Tidigare äventur har varit svart-vita!).

Det ligger lite Tintin över det hela, eller Indiana Jones för barn. Alltså inte så trovärdigt historiskt sett, utan mest rasande fart hela tiden, en massa jakter och flykter och kidnappningar.

Mysteriet har faktiskt jultema: det har med de tre vise männen att göra! Och Arkeologdeckarna åker till Tyskland den här gången, för att bena ut ett mysterium som har med gamla reliker att göra.

Bäst i boken: Hundarna! Och de stora, fina flerfärgsbilderna! Det här känns verkligen som en extra lyxig juldeckare!

Skulle kunna vara bättre: skurkarna. Man känner igen dem vid det här laget, om man läst de tre tidigare böckerna i serien, och vet precis vad de ska göra och säga. Nya skurkar tack, så skulle det här kunna bli riktigt bra --- och inte så många långsökta uppfinningar som inte finns och som hela tiden räddar ungarna. Det gör att det aldrig blir spännande ... För så fort det blir lite spännande och farligt så skrivs en ny deux-ex-machina uppfinnings-manick in i handlingen och vips, så ordnar allt sig på noll-tid.

Boken är mycket lättläst och den försvinner i ett naffs!


Cirkusdeckarnas senaste mysterium är inte ett julmysterium, men vad kan passa bättre än shopping och Ullared --- Sveriges mest populära utflyktsmål.

Tvillingarna Kaspar och Katinka reser land och rike runt i den här deckarbokserien och alla fakta om Sverige stämmer!

Ja, ALLA kan lära sig något av Cirkusdeckarna, här finns till exempel många fakta om Ullared --- det handlas vansinnigt mycket!

Små, fina svartvita serie-illustrationer hoppar då och då upp i texten, som trevliga överraskningar när man läser. Stina Lövkvist står för bilderna, som snabbt och enkelt fångar olika ögonblick i texten. Ofta är det fart och fläkt, ungarna är ju cirkustvillingar, men på ett uppslag ser man Kaspar och Katinka sovandes, och så en hög skumbananer ... En viktig ledtråd!

Det här äventyret passar både som högläsningsbok och läsa-själv bok. Mysteriet är riktigt klurigt och svårt att lösa!

Det här är som På Spåret i bokform, kombinerat med ett deckarmysterium.

Ett extra plus: det är ett par cirkusungar som löser allt. Precis som i Poppy Pym böckerna. Genom deckarhistorien har tyvärr cirkusfolk och resande och vagabonder allt för ofta fått vara de skyldiga --- inte hjältarna och problemlösarna!!!

Fram för fler cirkusdeckare!BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.