lördag 15 december 2018

FILM: The Meg - Jason Statham vs. jättehaj, sommarblockbuster lagom till jul


Lost in translation or Lost at sea? Jason Statham in The Meg.

Regi: Jon Turteltaub
Titel: The Meg
Manus: Dean Georgaris, Jon Hoeber och Erich Hoeber, baserat på romanen Meg: A Novel of Deep Terror av Steve Alten.
Medverkande: Jason Statham, Li Bingbing, Rainn Wilson, Ruby Rose, Winston Chao, Cliff Curtis m.fl.
Land: USA och Kina, 2018
Distribution: Warner Bros.


Sommarblockbuster lagom till jul! Japp, nu kommet The Meg på DVD, BD och VOD!
En framgångsrik sommarblockbuster behöver egentligen bara två saker.

1) Jason Statham.

2) Något som Jason Statham får ge på nöten!

Filmen The Meg uppfyller båda kriterierna. Jason Statham är med och han får en motståndare med ännu större hajgrin än han själv att banka på, nämligen en urtida monsterhaj, en Megalodon, kallad "the Meg" i filmen.

Det här är absolut inte någon ny Stephen Spielbergs Jaws (eller Hajen), det här är ett relativt barnvänligt äventyr, av samma modell som Jurassic World filmerna. En av huvudrollerna intas av söt liten unge, en liten kinesisk flicka, och hennes mamma är den hjältinna som Jason Stathams karaktär ska få ihop det med. (Fast helt utan fysisk kontakt, inte ens hålla-i-handen, för att göra det hela acceptabelt och barnvänligt i Kina.)

Det syns att skådespelarna i filmen har väldigt olika skådespelartraditioner, de beter sig som om de är med i helt olika filmer.
Väldigt mycket krut har lagts på att få det hela barnvänligt och acceptabelt av kinesiska finansiärer,
Jason Statham får inte ens svära ordentligt, på sitt oklanderligt brittiska arbetarklassmaner, hans ranson i HELA filmen är två sh*t. Okej, om Jason Statham inte får använda hela sin verbala arsenal när han möter en monsterhaj som alla trodde var utdöd, NÄR ska han så få göra det?

Förmodligen är detta vad man kan vänta sig när filmer ska nischas mot den kinesiska marknaden och finansieras med kinesiska pengar.

När det gäller dialogen kan man verkligen roa sig med att spela floskelbingo --- för här kommer alla actionfilmsfloskelreplikerna ramlande på en och samma gång! “There’s something out there!”, “Oh my God!”, “We got this!”, “What have you done?”. Full bricka!

The Meg har fått en del positiv kritik på grund av sitt miljöbudskap. Det är uppenbart att egentligen är det hajar som bör vara rädda för människor --- inte tvärtom.

Om man jämför med Jaws kan man konstatera att monstret har blivit större, men spänningen har blivit mindre.

Spielberg är fortfarande störst.

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.