lördag 29 december 2018

FILM: C'est la vie - Så här bra kan komedi faktiskt vara!Regi: Olivier Nakache, Eric Toledano
Originaltitel: Le sens de la fête
Medverkande: Suzanne Clément, Jean-Pierre Bacri, Kévin Azaïs, Jackee Toto, Jean-Paul Rouve, Benjamin Lavernhe m.fl.
Land: Frankrike, 2017
Distribution: Njutafilms

C'est la vie (Le Sens de la fête) är mysig, rolig och lärorik på en och samma gång. Varför serveras så salta pajer på bröllopet? Svar: för att alla ska dricka rejält med kolsyrat vatten och bli mätta (den så kallade popcornseffekten!) och sedan kan man servera halva portioner av den fina, dyra maten! Sås och grönsaker fyller också ut bra på tallriken när huvudrätten väl serveras!

Bröllopsfilmer brukar berättas ur huvudpersonernas perspektiv, det vill säga bruden och brudgummen och deras närmaste vänner och släktingar och bekanta. Men här tänker man inte ens på att det är en bröllopsfilm! För Max, som äger och driver en firma som ordnar fester, är detta ju bara ännu en dag --- eller snarare ännu en natt! --- på jobbet.

Det här är en ny fenomenal fransk komedi av regissörerna Olivier Nakache och Éric Toledano, som även låg bakom succén En oväntad vänskap (2011). 
Måste vi ha på peruker till kostymerna?
Le Sens de la fête  lockade över 3 miljoner fransman till biograferna. Filmen blev också tokhyllad av kritikerna och det är lätt att förstå varför. Så här bra kan komedi vara --- som ett stort, myllrande konstverk där alla karaktärer får ta plats och utveckla sig och där alla får ha sin plats i solen.

Max spelas av veteranden Jean-Pierre Bacri och Max funderar på att sälja sitt företag. Det här kanske är sista natten med gänget, ett stort bröllop på ett slott någonstans utanför Paris. Filmen utspelas under ungefär ett dygn (sällan har väl de franskklassicistiska  reglerna använts snyggare!) och vi får följa Max och hans medarbetare bakom kulisserna när festen planeras och utförs.

Här uppstår både oväntad vänskap och oväntad kärlek och när Max misstänker att en skatteinspektör kommit till kalaset beordrar han alla som jobbar svart att mingla med gästerna och försöka se ut som om de är bjudna på kalaset ...
Hur många här jobbar svart? Räck upp en hand!
Det mesta som kan gå fel går fel, en ny servitör drar ut en viktig kontakt för att raka sig, lammet blir dåligt och matförgiftar nästan hela bandet som ska underhålla, alternativ mat måste skaffas in, musikerna och cateringen bråkar hela tiden, någon  blandrar ihop flöjter och flöjtglas, en annan servitör har en total crush på bruden ... och bröllopsfotografen är mer intresserad av att lära sig hur en dejtingapp fungerar, med hjälp av en ung praktikant, än att ta bröllopsbilder.

Det här är komedi som högklassigt konstverk --- fransmännen kan konsten att se komedi som konstform och lita på att det kan vara riktigt roligt och riktigt bra och riktigt tänkvärt på en och samma gång. Alltså: mera som vacker konfektyr än som pajkastning.

Så många intressanta människor får berätta sin historia på så kort tid, utan att det någonsin känns tillkrånglat eller stressat.

Kulturkrockar finns med även här, liksom i En oväntad vänskap, och även i denna film ordnar allt sig till det sig till det bästa.
Max funderar på att kasta in handduken ...
Filmen är baserad på ett mycket välskrivet och smart  originalmanus skrivet av regissörerna själva.

Regin är givetvis också i toppklass. Detta fantastiska spektakel briljerar på alla plan. Skådespelarinsatserna, fotot, miljöerna och musiken samspelar  för att skapa den ultimata upplevelsen. Vad det kan vara vackert ändå - C'est la vie! Det här är komedi som levererar med utsökt perfektion. .

Filmen har ett konstant driv framåt och det blir aldrig någonsin tråkigt eller långsamt --- och filmen slutar som ett fyrverkeri, när den är på topp. Vilket man inte kan säga om många filmer. Filmen hade gärna fått hålla på en liten stund till, men visst är det roligare att längta efter lite mer när festen väl är över ....

Le sens de la fête betyder ungefär essensen med festen och till sist fångas festen essens på ett så vackert och rörande sätt.

Det är snyggt, underhållande, härligt och inspirerande. 
Vad kan man mer begära? Det här är en film som har varit väl värd att vänta på!

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.