tisdag 31 december 2019

FILM: De bästa filmerna från 2019!


Jojo Rabbit

Att driva med Hitler kan vara känsligt, men i händerna på Taika Waititi blev det en både hysteriskt rolig och oväntat rörande satir. Filmen följer en tysk pojke under andra världskriget, som upptäcker att mamma gömmer en judisk flicka på vinden. Roligast på bio i vinter!


Bränd

Klasskillnader och djup besatthet står i centrum i Lee Chang-dongs täta drama. Bränd är ett fascinerande mysterium som tar andan ur en och inte vill släppa taget.


Shazam!

Svenske regissören David F. Sandberg kliver in i DC:s universum, ruskar om den trötta superhjältegenren och injicerar den med mycket humor och värme.”Shazam! är inte den största serietidningsfilmen från 2019, men den visar att man inte behöver 28 hjältar för att skapa ett riktigt fartfyllt äventyr.Porträtt av en kvinna i brand

En oändligt vacker och berörande kärlekshistoria med två unga kvinnor i huvudrollerna. Franska regissören Céline Sciamma blandar symbolik med storslagen bildpoesi som resulterar i en ljuv filmisk karamell.

Marriage Story

Storartat skådespel från Adam Driver och Scarlett Johansson som bråkande äkta makar. Med både humor, passion och starka känsloutbrott visar Noah Baumbach hur en skilsmässa tär på två individer, även när de har de bästa av avsikter. Rörande och äkta.The Irishman

Lång men ljuvlig gangsterkrönika följer lönnmördaren Frank Sheeran under årtionden av hans liv, när han blir inblandad i affärer med korrupte Jimmy Hoffa. Ingen gör maffiafilmer som Scorsese, och här överträffar han sig själv. Skickligt hantverk och underbart skådespeleri, främst från en briljant Al Pacino.

Once Upon a Time in... Hollywood 

Tarantinos långfilm nummer nio tog oss tillbaka i tiden till 1960-talets Hollywood, en plats fylld av stora drömmar och karriärer på dekis, superstjärnor och seriemördare. Ett ömsint kärleksbrev till drömmarnas stad, tillika en berättartekniskt självsäker och njutbar buddy-komedi med DiCaprio och Pitt på toppen av sina karriärer.


The Favourite 

Vem sa att ett kostymdrama måste vara stelt och tråkigt? I Yorgos Lanthimos förhöjda komedi, om rivalitet inom det brittiska kungahuset, är ingenting som det brukar. Manuset är fullt av sylvassa pikar som Olivia Colman, Emma Stone och Rachel Weisz levererar med njutbar elegans.


Parasit 
Svart komedi, thriller och samhällskritik möts i ett familjedrama med oväntade vändningar och underhållningsvärdet på topp. Sydkoreanske regissören Bong Joon Ho sparar inte på krutet i denna otroligt stilsäkra, aldrig förutsägbara historia. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.