måndag 16 december 2019

Skräcken på Wakenhyrst av Michelle Paver


Författare: Michelle Paver
Titel: Skräcken på Wakenhyrst
Originaltitel: Wakenhyrst
ISBN: 9789155267414
Förlag: Bokförlaget Semic

Skräcken på Wakenhyrst ... En av årets obehagligaste och även bästa böcker ... Överträffar till och med Evig natt!

Michelle Paver - känd för bland annat serien om Bronsdolken och Vargbröder - har gjort det igen! Hon har visat att en bra historia är en bra historia, och att bra forskning är lika viktigt oavsett vilken genre eller vilken åldersgrupp du skriver för ..

I ett bortglömt hörn av England ligger det ståtliga godset Wake's End. Huset står på randen till ett kärr, en mörk våtmark där vassen viskar hemligheter. Här lever Maud, en ensam flicka som har förlorat sin mor. Huset styrs av hennes dominante, stränge far. Maud lockas av vildmarken kring Wake's End, särskilt det mystiska kärret...

En medeltida målning av djävulen väcker någonting till liv. Hemligheter ur det förflutna stiger till ytan. Och tecknen har alltid funnits där. Maud måste kämpa ensam när demoner från hennes fars förflutna ger sig till känna...

Michelle Paver är en fantastisk författare och Skräcken på Wakenhyrst kan inte göra någon läsare besviken! Även om man har höga förväntningar efter Evig natt!  (Iskall skräck, rekommenderas varmt!)

Även i den här boken finns den krypande skräcken närvarande, om att något finns där ute och att det närmar sig ... Något kommer att hända, det förstår vi, men vad? Och när? Och hur?

Skräcken på Wakenhyrst tar upp forna tiders klass samhälle och forna tiders fördomar --- och det märks att vi inte är så långt ifrån detta, när som helst kan det tippa över och komma tillbaka ... (#Metoo historier visar hur dåligt flickor/tjejer/kvinnor behandlas än idag). Man ska inte ta något för givet.

När det gäller bokens huvudperson Maud så är hon skitsmart, eller "har läshuvud" för att använda ett gammalt uttryck, men ingen uppskattar det. Tjejer ska bara vara söta ... Något man känner igen från dagens selfies, facebook och instagram bilder och alla reklampelare och tidningsomslag. Smart är inget som ger "likes"! Söt ska det vara!

Mauds far lägger allt krut på hennes bror och hans utbildning, trots att det är Maud som är den smarta.
Hans patriarkala förtryck drivs dels av konvention, dels av hans inre demoner.

Mauds far är övertygad om att det finns något ondskefullt som ruvar i kärret som ligger i närheten av godset. Han tror att han har väckt det och att han måste få det att försvinna ...

Michelle Paver är fantastiskt duktig på att skapa en otäck stämning som långsamt kryper på läsaren ... och som långsamt tar sitt grepp om berättelsen.

Skräcken på Wakenhyrst är riktigt otäck, på många olika plan. Dels gammal klassisk skräck "totally goth" med demoner och djävulska varelser. Dels mycket modern skräck där det är människans egen inneboende ondska eller fördomar som är värst.  Människan skapar sitt eget helvete - helt utan hjälp av demoner och smådjävlar.

En fullpoängare som roman och rekommenderas även för de som i vanliga fall inte läser skräck och fantasy! Det här fungerar lika bra som "historisk roman" och om man vill så kan man inbilla sig att allt har en helt naturlig förklaring ...

En epilog berättar om verklighetsbakgrunden till romanen. Mycket intressant och gripande!

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.