söndag 15 december 2019

FILM/TV: Black Monday
Serie: Black Monday (säsong 1, avsnitt 1-3)
Skapare: Jordan Cahan, David Caspe
Med: Don Cheadle, Andrew Rannells, Paul Scheer, Regina Hall m.fl.
Genre: Komedi
Längd: 10 x 35 min
Distributör: HBO Nordic

Serien blickar tillbaka på den 19 oktober 1987 – den så kallade Svarta måndagen – och den största börskraschen i Wall Streets historia. Än i dag vet ingen vem som orsakade den, förrän nu. Det här är historien om hur en grupp med outsiders tog sig an den regerande herrklubben på Wall Street och råkade krascha världens största finanssystem.

HBO:s nya komedi som ska avslöja vad som egentligen ledde till dagen i oktober 1987 då världens aktiemarknader störtdök. Är det en heist-film? Är det ironisk satir över vad humor egentligen är? Är det en berättelse om makt och pengar och ras och kön, förklädd till ironisk satir-historia?

Det är för många skämt som görs alldeles för övertydliga, som känns som första utkast eller som att serien kanske snarare skulle varit en sketch eller en serie korta sketcher i något annat program. Det funkar inte riktigt som dramakomedi, eller »intelligent« komedi, när humor-bitarna ofta blir så överdrivna att det är som en, ja, en parodisk sketch om hur man skulle kunna berätta saker. Don Cheadles upprepade tic att förklara alla sina jämförelser är nästan rolig en gång, nästan rolig två gånger, och sen är det bara störigt. Nästan alla blinkningar till saker som vi i framtiden har mer koll på slängs fram med stora blinkande neonskyltar.

Martin Scorseses film, baserad på den sanna historien om börsmäklaren Jordan Belfort, ”The Wolf of Wall Street” stoltserade med skådespelare som Leonardo DiCaprio, Jonah Hill och Margot Robbie (i en av sina första roller) vilket i slutändan resulterade i hela fem Oscarsnomineringar. När du börjar att titta ”Black Monday” är det praktiskt taget omöjligt att inte börja jämföra de två olika produktionerna, vilket tyvärr gör att Don Cheadles nya serie får starta i en uppförsbacke.

Black Monday är nämligen också (grovt) baserad på en sann historia. Måndagen den 19 oktober, 1987, föll nämligen världens alla börser utan förvarning och till synes även utan förklaring. Ingen vet än idag vad det egentligen var som fick börserna att falla. Något seriens skapare tar fasta på, och här börjar plötsligt den i övrigt fiktiva berättelsen som planerar att ge oss ett svar på den drygt 30 år gamla gåtan.

Fast mest är det en massa trams. Och sedan ännu mer trams. Det är lite som när någon ska dra ketchup skämtet gång på gång och byter ut det mot Boston gurka. Det är inte roligare tredje gången.
Det här är absolut inte lika kul som The Big Short. Det här är en tramsig serie som tar sig själv och sin egen förmodade rolighet på alltför stort allvar ... och det blir tjatigt i längden.
Men nåt ska väl Don Cheadle ha att göra, när han inte längre behövs som sidekick till Iron Man ...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.