söndag 15 december 2019

FILM: Wonder Woman: Bloodlines - Ny superhjältefilm från DC
Regi: Sam Liu, Justin Copeland
Titel: Wonder Woman: Bloodlines
Röster: Rosario Dawson, Jeffrey Donovan, Marie Avgeropoulos, Adrienne C. Moore, Kimberly Brooks m.fl.
Land: USA, 2019 
Distribution: Warner Bros

Aktuell: På DVD, BD och 4K Ultra HD

Wonder Woman har återigen blivit hett stoff på biograferna i och med den lyckade filmatiseringen med Gal Gadot i huvudrollen, i regi av Patty Jenkins. Nästa sommar kommer Gal Gadot tillbaka i filmen Wonder Woman 1984. Chris Pine kommer också tillbaka som Steve Trevor.

Spelfilmen Wonder Woman har helt klart påverkat denna animerade film, och början är nästan exakt likadan. Steve Trevor kraschlandar på amazonernas ö (fast förföljd av utomjordingar istället för tyskar) och sedan lämnar Diana Prince sin dolda ö --- som påminner en hel del om Wakanda. Överlägsen vetenskap och teknik och medicin, kombinerat med gamla vapen och gammaldags kampsport --- och så är det det där med hemligheten. Ingen vet att riket finns eller var det finns.

Det här är i alla fall den första animerade Wonder Woman-filmen på tio år. 

Wonder Womans bakgrundshistoria gås igenom grundligt. Stridspiloten Steve Trevor kraschlandar genom barriären som omger amazonön Themyscira. Han räddas från drunkningsdöden av prinsessan Diana och sedan rehabiliterar hon honom ... och så får han aldrig lämna ön. Enligt reglerna. Men Diana bryter mot reglerna och tar Steve hem igen, för att berätta om det farliga hotet som jagade honom (och som man inte ser röken av under resten av filmen --- visst var det onda utomjordingar eller demoner som attackerade? Var det Thanos igen? Visst - fel universum!)
som ser till att hans sår läks men som sedan lämnar honom till att bli dömd enligt de regler som finns 

Etta Candy är en riktigt cool tjej i denna version, en lagom rund, snygg, mörk tjej som föredrar tjejer och som är en hejare på att fixa allt. Man hade gärna kunnat bygga upp relationen mellan henne och Diana ytterligare. Som det är nu får man inte se att Diana får några tjejkompisar, och det vet vi ju att hon har. ALLA tjejer i filmen i världen utanför den magiska ön verkar annars vara jätteavundsjuka på Diana --- av olika anledningar. Den främsta motivationen till att skurkarna blir skurkar är typ att Diana är snygg och awesome.

Spegel spegel på väggen där, säg mig vem som avundsjukast är ... och varför vi inte gått vidare i vår storytelling under flera hundra år. Eller flera tusen år. Avundsjuka tjejer som blir fiender kryllar det av i grekisk mytologi.

Och visst kryddas det lite med grekisk mytologi här också. Diana slåss mot Minotauren som vaktar en labyrinth och övervinner honom genom att  göra honom fri --- sedan blir han ett slags butler som passar upp på henne. Skitkul!

Och amazon-ön attackeras av Medusa som återuppstått från de döda. Det är alltså bäddat för catfight mellan Medusa och Diana som grand finale.

Fast hela filmen kryllar av catfights. Giganta versus Diana, Cheeta versus Diana, Silver Swan versus Diana ... det blir lite tjatigt.
Och över allt härskar Veronica Cale, en kvinnlig Lex Luthor, som både är avundsjuk på och lite kär i Diana, på en och samma gång. Fast hon är jätterik, så andra sköter hennes fajter åt henne.

Vanessa är den tjatigaste ungen någonsin, man bryr sig inte om henne alls. Diana och Vanessas mamma Julia blir vänner och därför blir Vanessa - tada! - avundsjuk på Diana. Och därför blir hon först gothare och sedan kriminell hejduk för Dr Cyber och Dr Poison. Och knycker saker från Veronica Cale som ändå är den som förestår Dr C och Dr P ... ? Ja, det blir väldigt krystat. Och stressigt. Och rörigt.

Spelfilmen Wonder Woman koncenterrade sig på några få relationer som man byggde upp och på en rejäl värdig motståndare  .... Och det är att föredra framför en sådan röra.

Herregud, varför? Och varför ringer Diana inte polarna i Justice League när hela världen är under hot?
Och varför får Steve alla de skojiga replikerna? Diana är helt klart den smartaste personen - och grekerna uppfann genren komedi - nog skulle hon klara av att kläcka ett par käcka one-liners!

Men tjejer får  gärna ge andra tjejer pisk i cat-fights, men det är fortfarande männen som ska ha de skojiga replikerna ...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.