måndag 16 december 2019

Gösta och Mona - Bästa vänner året om av Martin Widmark, Mia André


Författare: Martin Widmark och Mia André
TitelGösta & Mona - bästa vänner året om
Illustrationer: Stina Wirsén
ISBN: 9789163899805
Förlag: Bonnier Carlsen

Hur var det när LasseMaja-författaren Martin Widmark var liten? Gösta & Mona - Bästa vänner året om skildrar hans uppväxt i sextiotalets Linköping, där han också träffade medförfattaren Mia André för första gången. 

Hur var det att vara barn före skärmarnas tid?  Vad gjorde man när man inte hade mobiler och inte kunde ringa efter hjälp eller ringa efter skjuts eller ringa och fråga saker hela tiden?

Författarna ger en livfull bild från en spännande tid när barnen ofta fick rå sig själva, lekte på gårdarna och udda ställen, cyklade utan hjälm - och det gällde att passa sig för tuffa gänget och helst överlista det ... Den färg- och formsäkra tecknaren Stina Wirsén fångar 60-talets miljö och människor på kornet. Det känns som om vi är där, då när det hände!

Gösta och Mona är en MYCKET bra bok! Men man är ju van vid att allt som Martin Widmark gör är bra --- speciellt då LasseMaja böckerna. Kanske därför som man väntar sig att Gösta och Mona är i samma stil och först är man alldeles förbluffad. För under hela mitt liv har man aldrig fått något för 10-öringar och 5-öringar och barnen letar sådana små pengar i telefonautomater (också något man inte minns ...) för att köpa godis och glass.  En glass går tydligen på 50 öre!
När det gäller barnen har de knappt koll på vad mynt är ... för allt tas ju på kort eller swisch. 

Det här är verkligen en helt annan värld! Andra lekar som man inte hört talas om, glass och godis som man aldrig hört talas om, massor av andra saker som bara är ... oj. Var det så här det var?
Det är lite som Bullerby-böckerna, fast i en småstad, för barnen klarar sig själva helt och håller (och har inga mobiler att ringa på) och leker som de själva vill och de vuxna håller sig i bakgrunden eller helt utanför äventyren.

Och snabbmakaroner var tydligen det godaste som fanns!

Boken påminner också lite om en gammal klassiker Måns och Marie från vår till vinter, eftersom man fångar alla årstiderna och vad som händer under dem. 

Fast som sagt i stadsmiljö och inte på landet!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.