måndag 16 december 2019

Fångarna på slottet - Härligt galet kul på Hotell Gyllene Knorren!


Författare: Måns Gahrton och Johan Unenge
TitelFångarna på slottet
SerieHotell Gyllene Knorren (del 18)
ISBN: 9789178035250
Förlag: Bonnier Carlsen

Jag hade tänkt tipsa om Fångarna på slottet som en av årets bästa julböcker! Härligt skojig läsning för hela familjen! Perfekt att läsa högt --- eller att läsa själv i myshörnan med en varm pläd och en julgosegris som heter Pyret.

Sedan kom jag på att det finns egentligen ingenting i Fångarna på slottet som har med jul att göra!

Om man inte räknar en mini-gris som ett jul-djur så klart. 

Varför tänker man då på detta som en julbok?

Förmodligen beror det på julkalendern Hotell Gyllene Knorren som ett år gick på TV (den var jättebra!) och på att hotellet fixade vegetariskt julbord i den förra boken i serien (så Pyret klarade livhanken!) och på att det i den här boken spelas in en parodi på Stjärnorna på slottet - ett program som brukar börja sändas på TV under jul-och-nyårshelgen.

Man känner verkligen igen allt! En massa hopplösa kändisar som alla ska ha "sin dag" och lära de andra något och så allt som går så otroligt fel ...

Alla i Familjen Rantanen (ägare till Hotell Gyllene Knorren) har olika favoriter bland kändisarna och backhopparen får mamma Rantanens hjärta att klappa lite extra ... Det gillar inte pappa Rantanen, som börjar se backhopparen och den stora backhoppningsbacken som en rival! Minigrisen Pyret blir kär i sångerskan och nöffar och grymtar och skriker som en (mini-gris) varenda gång hon sjunger. Dottern i familjen gillar tjejen som tar selfies --- alltså en "influencer" --- och vill bli precis som hon ... Tills hon kommer fram till att influencer-tjejen egentligen är helt blåst och aldrig säger eller gör något vettigt.
Sonen i familjen hoppas på djurträningstips av hundtränarexperten ... Och det går inte heller så bra.

Kommer det att bli något värt att sända i denna säsong av Fångarna på slottet? Eller kommer allt att gå käpprätt åt helvete?

Mycket skoj, skratt och igenkänning i denna bok! Lättskrivet, lättläst, bra driv framåt och föredömligt korta kapitel som växlar perspektiv mellan de olika familjemedlemmarna.

Allt toppat av träffsäkra illustrationer!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.