söndag 1 december 2019

Magisk december av Katarina Genar - Fin och magisk julbok!


Författare: Katarina Genar
Titel: Magisk december
Illustrationer: Lotta Geffenblad
ISBN: 9789178034277
Förlag: Bonnier Carlsen

Boken Magisk december fångar så många känslor! Men mest av allt känslan av ensamhet, när alla andra verkar vara tillsammans och så glada. Julia känner sig ensam. Julias bästa kompis har flyttat och hennes föräldrar måste jobba mycket. Men allt förändras den dagen som Julia gör en magisk pappersstjärna i guld ... Med den reser hon i tiden och träffar ett annat ensamt barn, ett krigsbarn som hamnat i Sverige för att det var krig i Finland. Hon ger honom stjärnan för att han ska ha något att hoppas på ...

Stjärnan fungerar också i nutid, den gör så att hon träffar världens gulligaste hund och får en ny vän - hundens ägare, en snäll gammal dam som heter Helmi.

Boken visar på ett bra sätt hur vänner kan finnas överallt - i alla åldrar och i alla former och i alla tidsplan. Julias tre vänner är först en äldre dam, en pojke som levt förr i tiden och en söt hund.

Först mycket senare i boken hittar hon en jämnårig flicka att bli bästa kompis med och även där spelar stjärnan en stor roll.

Det är verkligen en led-stjärna på många sätt!

Boken har 24 kapitel och kan användas som adventsbok, men det är egentligen roligare att sträckläsa den, i alla fall första gången!

Fina illustrationer också och ett magiskt fint omslag i lila och glittrande guld. Boken i sig är lika fin som en julprydnad - som till exempel Julias julstjärna!

Gillar också musiktemat - hur musik kan få tillbaka minnen och koppla ihop olika tider ... (Det kanske är musiken och inte stjärnan och snögloben som fixar tidsresorna och det lyckliga slutet?)

Finns det något att inte gilla? Jo, att föräldrarna skippar jobbet på julafton för att vara med Julia istället. Eftersom Julia har fått dem att skämmas för att de jobbar ... (?)
Massor av människor har serviceyrken och jobbar julafton, hel- eller halvdag, många av mina bästa vänner hade aldrig jul på julafton (utan olika dagar varje år) så vi planerade alltid vilken dag som det skulle vara julafton i år! Lika spännande varje år! 
Så det är inget fel i att jobba när det är julafton - föräldrar ska inte utstå "shaming" för detta, de gör tvärtom en hjälteinsats!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.