söndag 8 december 2019

SCEN: Hellmans Drengar - Melojulfestival - Ett sprakande 25 års jubileum med äkta julkärlek!


All I want for Christmas is you ... Hellmans Drengar, Melojulfestival 2019.


Artist: Hellmans Drengar
TitelDrengarnas jul 2019 - Melojulfestival
Körledare och dirigent: Claes Nyström
Husband: Hellmans Strengar
Gästsolist: Sara Korsgren Norrby
Barn: Ida-Märta, Hilmer och Gottfrid Norrby
Galaskola: Matias Viström och Arne Antman
Programledare: Stefan Christensson, Simon Ottosson och Andréas Patriksson
Regi och koreografi: Jonas Bertilson, Manus och projektledning: Kenneth Hedlund,
Scenografi, grafisk form och videodesign: Thomas Johnsson, Ljusdesign: Annika Tärnström
Premiär: 8 december (2 föreställningar, utsålda), Spelas: 8 december - 17 december
Plats: Lorensbergsteatern, Göteborg
Publik: Fullsatt


All I want for Christmas ... är en glittrande julshow med massor av kärlek och skyhög glam-faktor.
"Beg, bribe or borrow ..." men försök att lägga vantarna på en biljett till 25-års jubilerande Hellmans Drengars briljanta, underbara och härliga julshow. 
Det är högt tryck på biljetterna, men så är ju detta årets bästa julshow och även en av årets bästa scenhändelser.

"Hellmans Drengars julshow - Lorensbergsteatern" står det med stora bokstäver på affischerna som gör reklam för Julstaden Göteborg - liksom Liseberg, Christmas by Wallmans och Den sjungande julgranen. Hellmans är liksom ett måste för att komma i julstämning, och då talar jag inte om senapen.

Körens namn? Allan Hellman var en gång i tiden en modig man som välklädd och välartikulerad vågade komma ut ur den fullpackade garderoben - långt innan detta var trendigt. Men någon måste vara först och bana väg. Allan Hellman korades till Sveriges modigaste man 1951.

Det är efter denne man som Hellmans Drengar tagit sitt namn. En annan visionär och modig man, Claes Nyström, har lett kören under alla 25 år, och samma ledstjärna har blinkat hela tiden: att göra världen mer tolerant och mer kärleksfull och att visa att det finns en annan mansroll än den stereotypa machomannen. 

Men god vilja och politisk korrekthet räcker inte för att ge utsålda hus - det är musik, spelglädje och showmanship som gör att budskapet går ner, tillsammans med en stor sked socker.

Hela julshowen är extravagant, lyxig och glittrande. Ett femtiotal människor finns på scenen. Det är ett myller av färg och rörelse, liv och glädje. Det är massor av scenbyten och kostymbyten hela tiden. En släde kan plötsligt dyka upp på scenen - eller så kan en en sportstudio hissas upp genom en golvlucka. Eller så återskapas ett helt pojkrum, för scenen från Chess.

Hellmans blandar skratt och tårar, lättsamt skoj och djupt allvar med en glasklar självklarhet.

Musiken omfattar allt från There's no Business like Show Business (med nyskriven text för att hylla Hellmans Drengars 25 års jubileum) till ett omtyckt Disney-medley. Svenska psalmer, amerikanska julklassiker, glittrande 1970-tals disco, afrikanska Lucia-vibbar och en julskinka på rymmen ... Det här är ett fullspäckat musikaliskt julbord med så mycket mer än selleri!

Själva produktionen verkar så genomtänkt, lyxig och påkostad att den faktiskt överträffar The Queen of fucking everything (som enligt Jonas Gardell är det dyraste som någonsin gjorts på Cirkus och Lorensbergsteatern). 
Man har visserligen inga svindyra handmålade kulisser, men vad man har är en stor kör där alla ger järnet, solister som blänker som diamanter, massor av extravaganta kostymbyten, en scen som är full av sång och kärlek, och en koreografi som bländar och som får tankarna att gå till Hollywoods guldålder, då många av de mest påkostade musikalerna gjordes.

Årets tema är Melojulfestival och guldkorn plockas från Hellmans 25-åriga historia. 13 nummer ska tävla om publikens gunst och applåder och Instagram-röstning ska kora en vinnare, påstår tre välklädda programledare, som lotsar oss genom kvällen. Hellmans Drengar framför alla tävlande nummer.
Mellan numren ges en galaskola, intressanta intervjuer, reklaminslag och sångnummer som deltar utom tävlan, nyhetssändningar och sketcher - som scenen från sportstudion.

De verkliga intervjuerna (som inte är humorsketcher) är med körens eminente grundare Claes Nyström, samt med den vackra primadonna-solisten Sara Korsgren Norrby, som också har sin man med i Hellmans Drengar och hennes bror spelar med i husbandet Hellmans Strengar.

I detta tidevarv med inspelad musik och mimande är det värt att påpeka att ALLT är live med Hellmans Drengar - även musiken! Hellmans Strengar sitter på ett upphöjt, glittrande podium under hela kvällen och spelar.

Hur det går med Melofestivalen? Det mest rättvisa vore att alla vinner. För alla bidrag är så bra. Och när vi har roligt tillsammans och njuter av musik tillsammans är vi alla vinnare.

Men upplösningen går en helt annan väg ... En röst som är misstänkt lik Christer Björkmans basunerar ut att det har varit för många på scen under varje nummer, man har sjungit längre tid än tre minuter och dessutom har man hållit sig med live musik istället för Melodifestivalens inspelade musik! Så oförskämt mot bandspelaren! Så alla bidrag blir diskvalificerade ... Så kan man också göra. Och sedan utropa alla till lika stora och lika mycket värda och värdiga vinnare.

Många har åkt långt för att ta sig till denna julshow. Ryktet om den eminenta julshowen i Julstaden Göteborg sprider sig. 

Hellmans Drengar är åtminstone världsberömda i hela Göteborg med omnejd - men de förtjänar att vara världsberömda i hela världen och att hyllas med tribute-körer överallt. Även i de länder där homosexualitet är förbjudet, för där behövs Hellmans Drengars egna kärleksrecept allra bäst. Önskar att man kunde buteljera det eller sälja det på burk --- precis som senapen.

That is --- All I want for Christmas.

B.Graham

Bildspel från premiären:

There's no Business like Hellmans Drengar!  Känsla från Hollywoods guldålder ... med glittriga silverhattar!


Programledarna för Melojulfestival konfererar ... Simon Ottosson, Andréas Patriksson och Stefan Christensson spelar programledarna.


Intervju med en visionär körledare: Claes Nyström. Grundare av Hellmans Drengar.
- Vad gör du om 25 år?
- Jag sitter i publiken och myser! Men Hellmans Drengar finns kvar, med yngre Drengar!


En kanonvacker primadonna med en ängels röst ... och med familj i Hellmans Drengar och Strengar!


Snögubbe och primadonna på äventyr ...


Släden är redo för äventyr! Gästsolisten Sara Korsgren Norrby reser i stil, tillsammans med showens charmiga barnskådespelare: Ida-Märta, Hilmer och Gottfrid Norrby.


Galaskola för publiken! Melo = gala! Matias Viström och Arne Antman tävlar om att vara mest gala ...

Är det Gud eller Christer Björkman på telefonlinjen? undrar Matias Viström och Arne Antman. Innan det är dags för Frälsningsarméns klassiker Jag har en telefon ... (Björkmans svar: Är det någon skillnad?)


Markus Gustafsson serverar Mariah Carreys julklassiker med extra mycket julkärlek!


All I want for Christmas is you!


Alla samsas i tomtens släde!


Stjärngossar, renar, tomtar, pepparkakor ...


Ju mer vi är tillsammans ... ju gladare vi bli!


Fri klädsel --- med väldigt olika tolkning av begreppet!


Vissa är mer gala än andra eller hur?


Eller hur?! Galatävlingen mellan Matias Viström och Arne Antman fortsätter genom kvällen!


Hela ensemblen klär i glittriga halsdukar!


Vem ser ett barn? från musikalen Chess. Ett starkt solo av Hellmans drengen Karl Johan Berg!


Traditionella Christmas carols med fin körkänsla!


Jag såg pappa kyssa tomten! Allsång med publiken!


Publiken får applåder för sin allsångsinsats!


Prima primadonna-intervju med Sara Korsgren Norrby!


Finstämt med hela kören och solo av Sara.


Programledarna är tillbaka för att kora vinnarna ...


Finalnummer där Mary Poppins möter Paraplyerna i Cherbourg  ... Fint solo av Karl Johan Berg inleder final-kavalkaden ...

Tre solister på scen inför en grandios final ... Markus Gustafsson, Karl Johan Berg och Sara Korsgren Norrby. När When You Wish Upon a Star övergår i O holy night!


Puss-och-kramkalas och blomster-paket-utdelning! Körledaren och dirigenten Claes Nyström och gästsolisten Sara Korsgren Norrby hyllades lite extra - och Johannes Norrby agerade blomsterutdelare.

 Ett extra finalnummer! Disney-medley!

 Stående ovationer för Hellmans Drengar!

... Och för Hellmans Strengar!

 Rekord i paket-och-blommor efter en show?! De här drengarna gav sig ut för att spåra sina presenter!

 Solisten Markus Gustafsson minglar i lobbyn ... Mariah Carey hade varit stolt över hans tolkning!

 En Gala-Teddybjörn och en Primadonna-Sara!

Stolt syster - efter en lång resa från Kalmar för att höra Karl Johan Berg sjunga Vem ser ett barn ...!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.