måndag 9 december 2019

SCEN: Julkonsert - The Real GroupArtist: The Real Group
Titel: The Real Group Julkonsert
Medverkande: Emma Nilsdotter, Lisa Östergren, Anders Edenroth, Morten Vinther Sørensen och
Janis Strazdins
Ljudtekniker: Linnéa Carell
Datum: 9 december 2019
Plats: Lorensbergsteatern


The Real Group turnérar över hela världen och är superstjärnor inom "the a cappella community".
Ändå är de uppriktigt förbluffade och överlyckliga över att uppträda i Julstaden Göteborg, på ett fullsatt Lorensbergsteatern, en vanlig måndagskväll. Det är värt att upprepa. Det är utsålt. En måndagskväll. Och en stor del av publiken är född efter år 2000. The Real Group hyllar publiken och Lorensbergsteatern gång på gång i flera olika mellansnack, för det här förvandlas till en perfekt måndagskväll med högt i tak och julstämningen uppskruvad till max.

Men man stannar inte vid julstämning, utan tar faktiskt in många olika typer av musik, kvällen är som en musikalisk resa tillsammans med The Real Group. Ett spår är från den senaste skivan Elements (som inte har något med jul att göra) och ett annat spår är en gammal lettisk folksång om en häst. Hästar är förmodligen kvällens totem-djur (och det mest överrepresenterade djuret i sångerna).Tomaten kan koras till kvällens framgångsrikaste frukt-och-grönsak.

Första halvlek av kvällen siktar in sig på det lågmälda och finstämda, andra halvlek går på fullt ös och högt tempo och man hinner bland annat med att uppföra en hel nyskriven musikal på engelska som handlar om ett par tomater. Publiken får föreslå vad tomaterna ska heta och vad alla andra i musikalen ska heta - och det ska vara fokus på juliga namn. Tomaterna döps till Tomten Tomato och Eva Tomato - och en av birollerna får heta Herr Pasta. Eftersom "pasta" är det första man tänker på när julmat kommer på tal. 

Ungarna i teatersalongen älskar alla de interaktiva delarna under kvällen (och är mycket bra på att föreslå namn) och medlemmarna i The Real Group skrattar så mycket att det är ett under att de klarar av att sjunga och agera och att uppföra musikalen.

Det är inspirerande att se The Real Group. Alla som bjudit med barn till teatern tänker säkert på att "här kan man visa upp hur mycket man kan göra utan att köpa hem en massa instrument" - för rösten i sig är ett fantastiskt instrument! Man får ju intrycket av en hel kör och en hel orkester - men allt ljud i salen kommer från fem individer. Det är fantastiskt.

Jazz, folkvisor, klassisk körmusik, modern pop och nyskriven musikal ... Här samsas alla musikgenrer harmoniskt och många sköna harmonier framstår under kvällen. Även låtar som är gamla som gatan, eller äldre än gatan, låter alldeles nya när The Real Group väver sin egen speciella magi och kör sin egen speciella twist på dem. Den nya versionen av Baby it's cold outside är som en karusell där harmonierna överlappar varandra, och det är inte lätt att få till jämna par i en grupp på fem personer. En helt instrumental version av Staffan Stalledräng (alltså: en version utan ord) är fantastiskt rolig och medryckande, liksom den nya, upphottade versionen av Bjällerklang.

Vilken julkväll med bjällerklangande hästar, tomteröda tomater och The Real Group som vi får oss till livs en vanlig, härlig måndagskväll! Då det är alldeles utsålt och alldeles, alldeles underbart ...

B.Graham

Bildspel från kvällen:
 Första halvlek: blått och blommigt med inslag av glitter.
 Andra halvlek: Svart, silver och sobert, med inslag av disco-uppsluppenhet.
 Tomat-musikal med fart och fläng och Doctor Julskinka i centrum ...

Tack för ovationerna! Från ett fullsatt Lorensbergsteatern, en måndagskväll i december ...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.