söndag 15 december 2019

Vercingetorix dotter - Asterix universum har fått sin första hjältinna


Det har tagit 60 år och 38 album, men nu är hon äntligen här. Serierna om Asterix och de andra tappra gallerna har fått sin första hjältinna: Adrenaline.

2019 e kr. Hela världen har öppnat för hjältar av båda könen. Hela? Nej. Det har funnits ett litet område som trotsat trenden, ett litet område omgivet av befästa romerska läger...

Fram tills nu ....

När det 38:e albumet om Asterix och de tappra gallerna nu släpps på flera marknader hittar vi Adrenaline i en av huvudrollerna. I "La fille de Vercingétorix" ("Vercingetorix dotter") ger sig tonårstjejen ut för att på egen hand kämpa mot de elaka romarna, varpå de något äldre Asterix och Obelix får springa efter och försöka förstå hennes mer ungdomliga språk.
Vi ville inte skapa ännu en figur som skulle baseras på hennes förföriska sida, som vi brukar göra med kvinnliga karaktärer i Asterix. För det mesta har det varit unga attraktiva kvinnor som försöker förföra Obelix och där har deras karaktärer stannat, säger Didier Conrad, som ritat det nya albumet.

Adrenaline, svartklädd och med sitt röda hår i en lång fläta, är alltså dotter till den galliske kungen Vercingetorix, som tidigare dykt upp i Asterix. Han är även en av få figurer i serien som också funnits i verkligheten.

Asterix, Obelix, Miraculix och de andra skapades av tecknaren Albert Uderzo och serieförfattaren René Goscinny och gjorde entré 1959. Duon skapade 24 seriealbum tillsammans. Efter Goscinnys död fortsatte Uderzo, som nu är 92 år, skriva äventyren själv. Men sedan 2013 har Jean-Yves Ferri och Didier Conrad skrivit och tecknat albumen.

Genom åren har Asterix äventyr getts ut på över etthundra språk och sålt mer än 370 miljoner exemplar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.