söndag 15 december 2019

Vercingetorix dotter - Ett annorlunda Asterix albumFörfattare: Jean-Yves Ferri
Titel: Vercingetorix dotter
Serie: Asterix (del 38)
Illustrationer: Didier Conrad
Originaltitel: La fille de Vercingètorix
Översättning: Carin Bartosch Edström
ISBN: 9789176215340
Förlag: Egmont Publishing AB
Utgivningsdatum: 2019-11-12

Den galliske ledaren Vercingetorix kamp mot den romerska invasionen är legendarisk; hans minne enar gallerna och föder deras brinnande motstånd mot Rom. 

En dag söker flickan Adrenaline skydd i Asterix och Obelix by, den enda plats i Gallien romarna ännu inte ockuperat. Hon är Vercingetorix dotter, jagad av Caesar som vill föra henne till Rom och symboliskt göra henne till romare. 

Fångad mellan sina egna drömmar och omgivningens krav kämpar Adrenaline för att hitta sin egen väg i livet, för att som sin pappa Vercingetorix aldrig ge upp sin egen frihet. Frågan är bara: Kan Asterix och Obelix hantera en tonåring lika orubbligt beslutsam som de själva?

Adrenaline, svartklädd och med sitt röda hår i en lång fläta, är alltså dotter till den galliske kungen Vercingetorix, som tidigare dykt upp i Asterix. Han är även en av få figurer i serien som också funnits i verkligheten.

Och fortfarande tvistar de lärde om vilka Vercingetorix ättlingar var ... Han KAN alltså ha haft en dotter som Adrenaline!

Med sitt röda hår och sin fläta påminner hon lite om Pippi Långstrump. Hon är supersöt och stark på sitt eget sätt.

I boken får man också träffa det yngre gardet av galler - fiskhandlarens son och smedens son och alla andra unga (som alla tycks vara killar, förutom Adrenaline?!) som brukar hänga i stenbrottet och se coola ut och dissa trolldryck och vildsvin och bautastenar och annat som de vuxna gillar.

Föräldrarna blir förtvivlade när smedens son vill bli fiskhandlare och fiskhandlarens son vill bli smed ...

Piraterna kommer också tillbaka, de adopterar Adrenaline som maskot och hon tar snabbt befälet som piraternas drottning ... det vill säga, tills romarna och gallerna börjar träta om vem som ska sänka piraternas skepp och "rädda" Adrenaline. Som inte alls behöver bli räddad.

Kul twist på "dam i nöd" scenariot!

Det här är ett roligt seriealbum och man lär sig faktiskt massor av historia. Bland annat om gamla sjöslag, och olika folkslag som bodde i romarriket och om hur ett imperiu byggs - genom att tvångsromaniesera folk.

Man känner också igen sig i den galliska byn - och Idefix är bara bäst!

Asterix, Obelix, Miraculix och de andra skapades av tecknaren Albert Uderzo och serieförfattaren René Goscinny och gjorde entré 1959. Duon skapade 24 seriealbum tillsammans. Efter Goscinnys död fortsatte Uderzo, som nu är 92 år, skriva äventyren själv. Men sedan 2013 har Jean-Yves Ferri och Didier Conrad skrivit och tecknat albumen.

Genom åren har Asterix äventyr getts ut på över etthundra språk och sålt mer än 370 miljoner exemplar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.