lördag 21 december 2019

SCEN: Pippi på de sju haven - Pirates-of-the-Caribbean-Pippi triumferar i ny musikal på Lisebergsteatern!Regi: Kålle Gunnarsson
TitelPippi på de sju haven
Speltid: 2 timmar, inklusive paus
Musik: Georg Riedel och Jan Johansson
I huvudrollerna: Anngelina Rautalin / Emma Karlsson (Pippi), Polly Nilsson / Majken Svensson (Annika) och Carl Tellqvist / Axel Jonsson (Tommy).
I övriga roller: Kristian Ståhlgren (Pippis pappa), Robin Rösehag (Blod-Svente), Johan Nordgren (Jocke med Kniven) och Johan Grimbeck (Marco).
Ensemble: Benjamin Alinder, Alva-Lou Borgvall, Joakim Starrin, Sussi Björninger, Emil Söder, Love Bolin, Simon Petersson.
Plats: Lisebergsteatern, Liseberg, Göteborg
Premiär: 20 och 21 december 2019 (två olika lag med Pippi, Tommy och Annika).
Spelas: Hela jullovet - final 6 januari 2020.


Se upp Kapten Blod och forna tiders matinéhjältar! För här kommer Pippi Långstrump! Ja, här kommer faktiskt hon! Och nu sadlar hon om från "girl next door" till fullfjädrad äventyrare, à la Peter Pan eller Jack Sparrow. "Pippi goes Pirates-of-the-Caribbean" är helt klart ett vinnande koncept!

Pippi på de sju haven är årets julföreställning på den anrika Lisebergsteatern. Det är roligt, fartfyllt och otroligt spännande! Barnen är helt trollbundna genom hela föreställningen (två timmar utan spring i benen!) men det här är ingen "barnslig" barnteater utan en musikal som passar alla åldrar. vare sig Errol Flynn eller Johnny Depp är din favorit-matiné-hjälte, så får han maka på sig när Pippi dansar, duellerar och sjunger "Här kommer Pippi Långstrump!" samtidigt som hon slår ner en hel bataljon med pirater.

Pippi - en modern pirat-tjej

Pippi har ju själv sjörövare i släktträdet, (som Sjörövar-Fabbe, farfars far, som var sjösjuk alla dar ...) så när hennes Pappa Efraim Långstrump blir kidnappad ger hon sig  direkt ut på en räddnings-expedition, tillsammans med Tommy och Annika, så att inte de nya piraterna ska lägga beslag på släkten Långstrumps gamla sjörövarskatt. Det är därifrån som Pippis guldpengar kommer ifrån, de som gett henne frihet och oberoende under alla år (och garanterat att hon kan ha apa, häst och villa, istället för att hamna på barnhem).

Är man van vid att Pippi och Tommy och Annika lullar runt hemma i trädgården utanför Villa Villerkulla så är detta är positiv överraskning --- ett dramatiskt och filmiskt äventyr med många  scenbyten och olika exotiska miljöer ... Vi får se en flygande säng, ett magiskt skepp, en pirat-krog (där det filmiskt korrekt blir krogslagsmål!), en nästan ointaglig borg och en öde ö med en gammal pirat-skatt ...

Entusiasm och engagemang och höga skratt

Massor av porlande barnskratt hörs  i teatersalongen --- men det hörs även höga skatt från de vuxna,teaterbesökarna som verkar tycka att det är precis lika spännande att följa Pippis äventyr!

Hur engagerade barnen är märks ofta på att de gärna ropar entusiastiskt till Pippi. Allt från ett "överlyckligt "hej pippi! här är jag!" när hon går på scenen till välmenande varningar, så att piraterna inte ska kidnappa Tommy och Annika ...

Det påminner lite om den brittiska traditionen med "Christmas pantomine" - alltså julpjäs för hela familjen - det var så Peter Pan  föddes, som ett julspel. Och det var meningen att barnens rop skulle hjälpa till att rädda Tingeling och få Kapten Krok på fall ...

Men det är ingen som har drillat den här publiken till att de ska "hjälpa till" --- det gör de så gärna så i alla fall!

Nya stjärnor stjäl publikens hjärtan

Det finns två olika briljanta Pippi i huvudrollen och två fina Tommy-och-Annika par, som turas om att stå på scenen ---- denna föreställning går nästan två gånger dagligen alla dagar under jullovet!

Anngelina Rautalin (gårdagens fina premiär-Pippi) har tidigare spelat Pippi på Intiman i Stockholm, medan Emma Karlsson här är ett nytt fynd som Pippi på Lisebergsteatern. Hon är supercharmig och ler stort hela tiden, medan hon tar hand om Tommy och Annika och ger piraterna på moppe!
Barnen är övertygade om att det är "den riktiga Pippi" som de ser och det går inte att få ett bättre betyg.

I have confidence in me ...

Denna frimodiga Pippi har faktiskt också drag av Maria von Trapp i Sara Axelssons charmiga tappning (The Sound of Music återkommer på Lisebergsteatern efter jul) och man kan lätt se Pippi som en nanny-kompis-figur som leende och sjungande och med glimten i ögat tar med barnen som hon ska se efter på alla möjliga äventyr. Man skulle lätt kunna tänka sig att den här Pippi trallar på I have confidence in me ... för hon verkar svämma över av livsglädje och självförtroende och fantasi.

Alla Tommy-och-Annika skådespelarna är också nya, och mycket övertygande som Pippis bästa vänner.

Återuppfinner klassiska sånger - med ny dramatik

I den här föreställningen återuppfinner man många sångnummer, äntligen har Här kommer Pippi Långstump ... blivit en dramatisk låt som säger något! För när piraterna med darr i knäna undrar "Vem är du?" så brister hon ut i den klassiska sången och presenterar sig medans hon dansar, duellerar och ger alla på moppe. Pippi äger. Så är det bara.

Sång- och dansnumrena är riktigt, riktigt bra gjorda, alla har sin eget sound och sin egen individuella stil och  de håller hög klass jämfört med vilken annan musikal som helst!

En storslagen ensemble fyller ut scernen, sjunger dansar och spexar. Bland de vuxna rollerna är så klart skurkarna favoriterna - lagom farliga och lagom skojigt töntiga, och spelade av rutinerade Robin Rösehag och Johan Nordgren. (Barnen är förresten benägna att hjälpa dessa komiska skurkar, när piraterna inte kommer på vilken siffra som kommer efter fyra skriker barnen hjälpsamt "FEM!").

Klockrent manus

Pippi på de sju haven har ett klockrent manus. Pippi, Tommy och Annika har så bra personkemi och piraterna är en komisk fullträff! 

Pirater går verkligen hem hos de små (och även hos de något större) teaterbesökarna. Det här piratgänget kan minsann ge Johnny Depp och Pirates of the Caribbean (stor favorit hos barnen!) en match om att vara absolut roligast och att förvalta slapstick humorn. Dessutom kan de sjunga och dansa som få!

Men vad man mest av allt vill se är så klart en härlig, charmig, pigg och kavat Pippi --- och det får man! Hon är precis så där rödhårig och energisk och äventyrslysten som Pippi SKA vara!

Perfekta bästa vänner!

Tommy och Annika är sådana där perfekta bästisar som alla önskar sig, de backar upp hjältinnan hela tiden, samtidigt som de faktiskt har egna personligheter --- och det är inte ofta man ser det i Pippi-sammanhang. (Även i Astrid Lindgrens originalböcker kan Tommy och Annika verka som någon slags statister i sitt eget liv --- Pippi gör. Tommy och Annika tittar på.)

Föreställningen Pippi på de sju haven håller hög fart hela vägen igenom, och barnens intresse hålls uppe hela tiden. Teatern är rekommenderad från cirka 3-4 års åldern, men det är givetvis personligt hur gammal (eller ung) man ska vara för att uppskatta en teaterkväll eller teatereftermiddag. Det finns väldigt små barn i salongen som sitter helt uppslukade av handlingen och tycker att dessa två timmar går alldeles för fort! det kan inte redan vara paus! Det kan inte redan var slut! Alla verkar ha riktigt roligt och den unga publiken trivs och hänger med i handlingen, och bättre betyg kan en teaterföreställning för barn inte få.

Inget knussel - detta är Stora Tabberaset!

Mycket som görs för barn andas lågbudget, men det här är en riktigt fin och påkostad produktion som känns lyxig och extravagant. "Inget knussel", sa Emil i Lönneberga när han bjöd på Stora Tabberaset i Katthult --- och detta tycks även ha varit ledstjärnan för denna produktion!

Massor av fina dansnummer och bra musik levereras under föreställningens gång.

Fin casting, full fart och pricksäker regi --- succé igen! Det här är en modern men ändå tidlös Pippi Långstrump. En helt ny story har sett dagens ljus --- och vilken upplevelse det är att vara med om den här resan! Här kommer Pippi Långstrump - hurra!

Ja, det är bara att instämma med de minsta besökarna! Det här är "Den Riktiga Pippi"! 

B. Graham

Bildspel från premiären den 21 december:
 Här kommer Pippi ...
 Och Tommy och Annika! Och en massa pirater!
 Grande finale!
 Premiär för Emma Karlsson (Pippi), Majken Svensson (Annika) och Axel Jonsson (Tommy).
 Regissören Kålle Gunnarsson håller premiärtal ...
 De tre premiärstjärnorna tackas inte med blommor, utan med choklad (mycket godare!)
Hejdå premiärpubliken! Om en timme börjar nästa föreställning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.