onsdag 1 januari 20202019 var ett fantastiskt år för fantastiska filmer — alltså filmer med fantasy-och-sci-fi inslag … 8 av 10 av världens mest framgångsrika filmer var fantasyfilmer. Sagoberättandet breder ut sig som aldrig förr på vita duken, vare sig inspirationen kommer från H.C. Andersen, H.G. Wells, Narnia eller Tusen och en natt …
Frozen II (Frost II)
Snödrottningen är tillbaka! Som en iskall och supercool superhjältedrottning som räddar världen och sätter stopp för den globala uppvärmningen … Snödrottningen Elsas bästa tid är nu!
Premiärpubliken var enig: Detta är Mycket bättre än ettan! Små killar säger att de vill bli som Elsa, små tjejer vill bli som Anna, och alla vill ha en vän som snögubben Olaf … Massor av magnifik musik i olika genrer. Elsa överträffar Let It Go med Into the Unknown. Kristoff får leverera en 1980-tals ballad. Anna får ta sig an kolonialismens arv och Olaf allt det ofattbara … Sedan är det ju fortfarande helfestligt med en ren som heter Sven! Även om han inte får sjunga en egen låt.
Jumanji: The Next Level
Narnia-världen behöver räddas igen! Fast här heter den hemliga världen Jumanji och portalen var först ett brädspel och sedan ett TV-spel. Hur länge du än är i fantasy världen så har ingen tid gått alls i den vanliga världen. Ännu roligare än förra gången! Med The Rock, Jack Black, Karen Gillian, Kevin Hart … och en härligt pigg Akwafina som ny avatar i spelet!
StarWars: The Rise of Skywalker
“Det är ju henne som hela sagan handlar om!” Sagt av 11-årig biobesökare som försöker förklara för farsan vem Rey är och vad alla nio Star Wars filmer går ut på …
Efter J.C., Luke Skywalker, Neo, Frodo, Harry Potter och en lång, lång, lång rad av manliga hjältar som alla är “den utvalde” … äntligen en tjej! Och de små biobesökarna tycker att det är helt naturligt och vill ta selfies med Rey … Det är bara att konstatera att det finns … A New Hope!
Fåret Shaun – Farmageddon
Aardman kan konsten att göra personlig, vacker, rolig och underfundig film som roar alla åldrar. Denna film går från Hem till gården till Ut i rymden och är en kärleksfull och lekfull hyllning till sci-fi genren. Från E.T. och Närkontakt av tredje graden till “H.G. Wheels” sci-fi klassiker.
Spider-Man: Far from Home
Som en tågluffartripp genom Europa, tillsammans med de gamla kompisarna.
Spider-Man-serien lyckas komma med ännu en lyckad high school komedi som har allt.
Jake Gyllenhaals skurkroll har drag både av demonregissör (I just want to get this right!) och Nightcrawler-psykopat … Allt är tillåtet för att höras över det allmänna mediabruset. Inklusive mord!
Aladdin
Flera olika lager med någonting för alla smaker … Ungefär som en chokladask. Matinéäventyr, magnifik musikal och charmig romcom som tål att jämföras med de största Bollywoodproduktionerna …
Den magiska mattan lyfter igen!
Lejonkungen
I just can’t wait to be king … När ett gaypar adopterar en liten lejonunge har de ingen aning om vilken Hamlet-historia de ger sig in på! Det har varit ett starkt år för Elton John på bio (Rocketman, Lejonkungen, The Favourite …). Lejonkungen är världens mest framgångsrika musikal … och i originalversion låter den gode gamle Lejonkungen Mufasa precis som Darth Vader.
Toy Story 4
Vissa franchises blir bara bättre med åren. Ungefär som antikviteter (eller antika leksaker?) som går upp i värde … För första gången ett riktigt filosofiskt äventyr, som handlar om vad det innebär att vara en leksak … eller snarare: Vad det innebär att vara levande.
Shazam!
En färgglad och icke-mörk film från DC! Den mest framgångsrika filmen någonsin (ekonomiskt sett) som har regisserats av en svensk regissör.
Vad gör förresten en tonårskille om han plötsligt ser ut att vara vuxen och får ofattbara superhjälte- krafter?! Svar: Han går och köper ut Bärs Lager. Och upptäcker att alkohol inte alls är lika gott som läsk och godis!
Avengers: Endgame
Slutet på The Tony Stark Saga. Förlåt, The Infinity Saga, ska det vara. Årets mest framgångsrika film.
Missing Link (Mysteriet med Herr Länk)
Snygg och fantasifull stop-motion animerad film. Vann en Golden Globe i kategorin bästa animerade film. Det är första gången som en film som inte är datoranimerad och som inte innehåller CGI-effekter vinner … Kors i taket! Fortsätter den här trenden kommer alla dedikerade pysslare att ha en framtid inom filmindustrin.
Miraï, min lillasyster
Massor av tidsresor och vacker animation i Studio Chizus alster från 2018. Sommaren 2019 gick denna film upp på svenska biografer. Golden Globe och Oscarsnominerad … första gången som detta har förärats en japansk animerad film som inte är från Studio Ghibli.
Röjar-Ralf kraschar Internet
Röjar-Ralf färdas till en värld dit ingen arkadspelskaraktär någonsin har färdats… Och han röjer som aldrig förr!
The Lego Movie 2: The Second Part
Bit-för-bit en lekfull drift med massor av sci-fi filmer … Från Mad Max till Tillbaka till framtiden. Intressanta perspektivbyten beroende på vem som leker med Lego-bitarna …
How to Train Your Dragon: The Hidden World (Draktränaren 3)
Hiccup och hans kära drake ställs inför det största hotet någonsin — draken hittar en flickvän!
Detta är slutet på en franchise med massor av TV-serier och filmer, alla baserade på Cressida Cowells bästsäljande bokserie, och nu har alla karaktärerna vuxit upp. Slutet är både vackert och bitterljuvt — men definitivt mer slutgiltigt och mer tillfredsställande för alla fans än det som Game of Thrones levererade. Inga drakar avlivades i denna serie! Hurra!
Captain Marvel
En tjej, en katt, ett rymdskepp och ett ondskefullt hot … Nej, det är inte Alien, det är Captain Marvel!
En prequel som utspelar sig på 1990-talet och som introducerar en ny superhjältinna med hitintills oanade superkrafter. Hennes roll i Avengers: Endgame är att rädda Tony Stark, så att han sedan kan få rädda hela universum.
Hedersomnämnade till:
Den förskräcklige snömannen. Smallfoot, Missing Link, Abominable … Hela tre olika filmer har handlat om olika snömän. Ingen snöman är dock så charmig som “the snowman” Olaf. Do you wanna build a franchise? Se då till att hjälten inte smälter bort under sommaren!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.