lördag 25 januari 2020

FILM: The Dead Don't Die - Det är jämna plågor ända tills det dåliga slutet

Regi: Jim Jarmusch
Titel: The Dead Don't Die
Medverkande: Bill Murray, Adam Driver, Tilda Swinton, Chloë Sevigny, Steve Buscemi, Danny Glover, Caleb Landry Jones, Rosie Perez, Iggy Pop, Sara Driver, RZA, Carol Kane, Selena Gomez, Tom Waits m.fl.
Land: USA, 2019
Distribution: Universal Pictures

Gillar du zombie-filmer? Gillar du Jim Jarmusch? Då är The Dead Don't Die för dig. Eller kanske inte. Jim ger sig ut på gravplundring av andra mycket bättre zombiefilmer och samtidigt ska hela filmmen passa in i den gamla Jim-mallen. Torra skämt, Jims kompisar i många roller, ironi ...
Men filmen testar tålamodet även på fans av Jims vampyrfilm Only Lovers Left Alive, som många vamp-fans fortfarande gilalr. Tilda Swinton som attackerar xombies med ett samurajsvärd är väl lite art house kul, men det är knappast Kill Bill action.

Jag gillar komedier och zombie/vamp-filmer och kombinationen och jag brukar gilla Jarmusch-filmer, så hur kunde kombinationen slå så slint den här gången ... 

Skådespelarna kör komisk stil "deadpan", främst BIll Murray och Adam Driver. Och det blir tjatigt i längden. Det är faktiskt ganska tjatigt i början också. Dessutom kör manuset med en och samma ide hela tiden, att om man säger samma replik hela tiden så blir det roligt till sist. Som Adam Drivers replik 

 "This is going to end badly". Och gång på gång ställs överdrivet blodiga scener mot skådespelarnas underdrivna reaktioner. Samma skämt. Gång oå ång.

Och när det gäller storytelling så är manuset lite halvhafsigt. Det finns många plots och subplots, och oftast börjar historien på något, och så glöms det bort. Som en grupp tonåringar på flykt, som introduceras i filmen, bara för att sedan glömmas bort. De kanske blev så uttråkade att de rymde från hela filmen.
Och nu till gravplunddringen: precis som  George Romero så länkar Jim Jarmusch
hungern hos zombies till konsumtionshunger ...
fast i det här fallet vill zombie-monsterna ha snabb wifi upkoppling, snarare än allt som finns i ett amarisknakst köpcentrum. Vilken skojig uppdatering. Inte.
Och så handlar det så klart om klimatförändringar. Och att vi inte bryr oss. Även om vi vet att hotet långsamt kommer hasade mot oss ... Ja, filmindustrin är ju i sig en miljöbov, som gör av med massor av resurser, redan innan filmstjärner och uppburna regissörer flyger runt till en massa galor och visar upp nya kläder varje vecka. (Förutom Joaquin Phoenix som tänker ha samma tux hela gala-säsongen ...)
Den här filmen går lika långsamt som ett gammalt bredband som hängt sig och visar samma snurrande ikon hela tiden.
Tro på Adam Driver första gången han säger att det här är dåligt ända fram till slutet ... (eller att det kommer att sluta dåligt ...) det blir inte bättre helt enkelt.
Det är jämna plågor ända tills det dåliga slutet. Och det hjälper inte ens att man har bra uppkoppling.

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.