söndag 26 januari 2020

FILM: Det Kapitel 2 - Pennywise dansar vidare
Regi: Andy Muschietti
Originaltitel:  It Chapter Two
Svensk titel: Det: Kapitel 2
Manus: Gary Dauberman, baserad på romanen Det av Stephen King
Medverkande: Jessica Chastain, James McAvoy, Bill Hader, Isaiah Mustafa, Jay Ryan, James Ransone, Andy Bean, Bill Skarsgård m.fl.
Land: USA, 2019
Distribution: Warner Bros.


Det har varit goda tider för Stephen King. 2016 gjorde filmen Det succé (den hette inte Det kapitel ett, utan bara Det) . Det leder till en våg av King-filmer. The Dark Tower. En ny Jurtjyrkogården. Snack om att The Dark Tower ska bli TV-serie (fast det verkar ha blivit inställt), snack om att Nyckeln till frihet ska filmas igen (är det verkligen nödvändigt?) och en uppföljare till The Shining, med titeln Doctor Sleep. Där får vi veta vad som hände med den lille ungen som överlevde skräckhotellet i The Shining, och han verkar vara skadad för livet.

Samma sak gäller Det Kapitel 2. Nu ska vi få veta hur det gick för de små ungarna i den första filmen. De har växt upp och verkar vara skadade för livet.

Men när 27 år har gått och demonen-slash-clownen Pennywise kommer tillbaka för att terrorisera den lilla byhålan  Derry igen, så sammanstrålar de forna vännerna, för att göra slut på clownterrorn, en gång för alla.

Regi är av Andy Muschietti, som även regisserade den första filmen. Manus av Gary Dauberman, som också legat bakom The Conjuring filmerna.

Den första filmen var inte jättehemsk, snarare lagom när det gäller clown-skräck-delen, men det var också en intressant och nostalgisk barndomsskildring från 1980-talet. De vuxna och vuxenvärlden i filmen var mycket mer skrämmande än de monster som presenteras. Vem behöver Pennywise the Dancing Clown (Bill Skarsgård) när det finns pedofiler och barnmisshandlare och homofober i verkligheten?.

Pennywise dyker som sagt upp i den lilla hålan Derry i Maine vart 27 år för att leva rövare och röva bort fler barn ...

Nu har det alltså hunnit bli 2016 i filmvärlden, och alla barnen från den första filmen är vuxna, men det är bara en i gänget "the Losers club" som bor kvar i Derry.

Han håller koll och när barn återigen börjar försvinna så sammankallar han de andra i klubben.

James McAvoy spelar Bill Denbrough som vuxen och han har blivit en känd författare, som har problem med att få till riktigt bra slut på sina bestsellers. (Påminner det dig om någon?)
Jessica Chastain har rollen som Beverly som vuxen, hon har en bra karriär, men hennes liv har egentligen inte blivit bättre med tiden, nu för tiden är hon gift med en rik man som behandlar henne som skit och misshandlar henne. Ett eko från hennes barndom ... Richie (Bill Hader) var en liten nörd med glasögon, han har blivit till en högljudd och skrikig och jobbig ståupp-komiker. Ben (Jay Ryan) var förr i tiden en mobbad tjockis, numera är han en vältränad och hunkig arkitekt, men har fortfarande mindervärdeskomplex. Eddie (James Ransone) är fortfarande hypokondriker. Stan Uris (Andy Bean) är knappt med i filmen.

Det kapitel två är ett mycket långt kapitel - ungefär 2 timmar och 50 minuter . Nära tre timmar är för lång tid för att hålla uppe spänningen i ett skräckdrama.


Filmen har en stark och obehaglig början --- ett gaypar råkar ut för ett gäng homofober på ett nöjesfält i Derry. Gayparet blir brutalt misshandlade och en av dem hamnar i floden, där Pennywise dyker upp och ... det är slutet för en av killarna. Våldsamt. Men varför?

Är Pennywise plötsligt en symbol för homofobi? Varför följs det inte upp? Vilka var med i det där gänget? Var blev de av? Hur går det för killen som överlevde? Vill inte han också hämnas på Pennywise? Och sätta dit homofoberna för misshandel ... Men nej, alla dessa bara försbinner och kommer aldrig tillbaka i filmen igen.

Det är som om Tjeckov skulle ha en pjäs med en pistol som aldrig avfyras.

Fotnot: Det skulle han aldrig ha!

De vuxna skådespelarna ... man känner inget för deras karaktärer. En gång i tiden var de charmiga och sympatiska spelade av bra barnskådespelare, nu är de bara ett gäng störiga typer spelade av en mestadels överbetald Hollywoodelit.

Pennywise i Bill Skarskårds gestalt är knappt med alls. Lite av en besvikelse.

Barnskådespelarna kommer tillbaka i flashbacks, och det är de bästa bitarna.

Peter Bogdanovich har en cameo som filmregissör i början, vilket är kul och det är även kul med Stephen King i egen hög person, i rollen som antikhandlare.

Det har filmats förr, detta är den glammigaste versionen så klart, men vad alla versioner har gemensamt är att barnskådespelarna är mycket bättre än de vuxna. Det är fråga om ren utklassning. (Samma sak med den lille ungen i The Shining jämfört med en vuxen Ewan McGregor i Doctor Sleep).
Vem vet, King kanske är bättre på att skriva barnroller än vuxenroller. Eller så har han, liksom sitt James McAvoy alter-ego, lite problem med sluten. Början är alltid roligast.

Jo, filmen öppnar för en del tre. Eller kanske ska man säga kapitel 3?

Filmen är så klart en måste-ha-film för Stephen King fans (alltid kul att jämföra med tidigare versioner), filmen okej underhållning för skräckfans (det har varit tunnsått med bra skräck under 2019), men man ska ställa in sig på att det mest av allt blir ett långt, långt drama.

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.