onsdag 15 januari 2020

Vips på isen - Tredje gången gillt för Oskar Jonssons charmiga näbbmus

Författare: Oskar Jonsson
Titel: Vips på isen
Serie: Vips (del 3)
Illustrationer: Oskar Jonsson
ISBN: 9789178035847
Förlag: Bonnier Carlsen

Utgivningsdatum: 2020-01-13Det är tidig vårvinter i skogen. Den lilla näbbmusen Vips är ute på skidtur ...

När han får syn på en fisk som ligger och sprattlar på isen. Efter att ha spanat med sin kikare, så bestämmer sig Vips för att undersöka saken närmre ... 

Det är då som Vips träffar den lekfulla uttern (som har ätit upp fisken innan Vips hann fram på sina skidor) och de blir kompisar.

Äventyret innehåller en hel del lek och bus, men också massor av fakta när Vips får lära sig en massa om naturen runtomkring ...

Boken avslutas med ett faktauppslag med fakta om uttrar och vad de gör och vad de äter ... och med fina faktabilder på allt som figurerat i berättelsen.

Bilderna är naturligtvis helt utsökta, detaljrika, naturtrogna och med hög konstnärlig kvalitet --- allt på en och samma gång. Det är svårt att motstå Vips på äventyr, en liten äventyrare som får vårens första tussilago att se gigantiska ut! Vips litenhet ändrar på et naturligt sätt vårt vanliga perspektiv --- även små saker blir väldigt stora, och ingen detalj är för liten och obetydlig för att undersökas. 

Vips litenhet appellerar naturligtvis till så barn (som får känna sig stora och mäktiga bredvid honom) men också till läsares fantasi, alla åldrar, alla storlekar ... för visst är det kul att tänka sig en miniatyr-värld där möss, mullvadar, näbbmöss ... bor i småhålor, gör små båtar och skidor och skidstavar och annat de behöver av naturens material.

Tips: Läs också Vips vid bäcken och Vips i trädet ... fler saga+fakta berättelser om samma lilla hjälte!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar