måndag 14 april 2014

Winston Churchill Citat

Litteratur: Dominique Enright Winston Churchill - Citat
 

Bevingade ord med både sötma och sälta

En flitig författareEn flitig författareDominique Enright
Winston Churchill - Citat
Originaltitel: The Wicked Wit of Winston Churchill
Översättning: Margareta Eklöf
Förord: Svante Nordin
Atlantis
På omslaget av Winston Churchill - Citat gör Churchill V-tecknet och ser glad ut. På omslaget av den gedigna biografin Winston av Svante Nordin puffar Winston Churchill på en cigarr. Båda bilderna är “vintage Winston” - det vill säga Winston Churchill som vi är vana att se honom. Han har blivit till en ikon.
“Historien kommer att ge mig rätt, särskilt som jag tänker skriva historien själv.”Winston Churchill fick rätt.

Churchill publicerade fler ord än Charles Dickens och Sir Walter Scott tillsammans - och dessa är ändå två av den engelska litteraturens mest flitiga författare - och målade så skickligt att konstnären sir John Laver sa: “Om han hade valt måleri istället för statsmannaskap är jag säker på att han hade blivit en stor penselns mästare” och Churchills verk, under penselnamnet Charles Morin, accepterades av Louvren.

“Jag undviker alltid att profetera i förväg, för det är mycket bättre att profetera när det som skulle hända redan har hänt.”
Winston Churchill är känd för många saker. Författare. Nobelpristagare i litteratur. Biopolär. Verbalt geni. Konstnär. Älskare av champagne. Stor vän av katter och hundar - och grisar. Storbritanniens premiärminister under andra världskriget, då han var den ledare som landet behövde bäst. En retorisk naturbegåvning, och en citatmaskin utan like.

Churchill kunde förutspå framtiden

Churchill förutspådde hur farlig Hitler skulle bli, redan på den tiden då alla trodde på diplomati, “peace in our time“, och att det gick att prata förnuft med karln. Churchill förutspådde även “järnridån” --- och var den som kom upp med ordet järnridån, “the iron curtain “…. När det gäller slående citat är Churchill verklighetens svar på Downton Abbeys Lady Violet (spelad av Maggie Smith) --- någon med aristokratisk bakgrund, men också med stark verklighetsförankring som alltid kan ge svar på tal. Hans bakgrund låter snarare som Downton Abbeys Lady Mary - pappa en brittisk lord, mamma en rik amerikanska. Winston var äldste sonen som föddes på Blenheim Palace.

Om katter, hundar och grisar

Winston Churchill - Citat är den första sammanställningen av Winston Churchill citat på svenska. Här presenteras citat från hela hans långa karriär. Här finns allt från allvarliga citat om blod, möda, tårar och svett och ovan nämnda järnridå, till lättsamma vitsigheter som “champagne ska vara torr, kall och gratis“. Och kärleksfulla citat om djur: “Hundar ser upp till människor, katter ser ner på dem, men grisar behandlar oss som sina jämlikar.”

Om sina vänner

Churchill kunde också vara spetsfundig och elak - men ofta mot vänner som hade hans egen typ av humor. Som George Bernard Shaw.
Shaw bjöd Churchill på Pygmalions premiär:
“Två biljetter reserverade för er, premiär Pygmalion. Ta med en vän. Om ni har någon.”
Churchill svarade:
“Förhinder premiären. Kommer nästa föreställning. Om det blir någon.”

Författare i första hand – och Nobelpristagare

Churchill tjänade faktiskt mer på sitt författarskap än på politiken. Hemma på Chartwell hade han välfyllda bokhyllor och tre olika skrivbord för olika typer av skrivande. Även idag kan man besöka Chartwell och se alla böckerna och bokhyllorna och skrivborden … och gosedjur som Churchill hade fått av sina barnbarn. Gosedjuren använde han att stoppa in i bokhyllorna, så han snabbt kunde se var han tagit ut en bok. Det finns dessutom fortfarande gott om husdjur på Chartwell!
Churchill är ensam bland alla politiker att ha belönats med Nobels litteraturpris. Men ingen annan har haft hans lysande sätt att hantera orden. I citatböcker finns alltid en stor andel Churchill citat och i en renodlad Churchill citat bok med “wit and wisdom”slipper man leta efter dem.

Här är ett urval av Winstons ”wit and wisdom”:

“Människor förlåter allt utom dålig prosa.”
“Diktatorer rider fram och tillbaka på tigrar som de inte vågar kliva av. Och tigrarna börjar bli hungriga.”
“En eftergiftspolitiker matar en krokodil i hopp om att han ska bli den siste som den äter upp.”
Om Amerika: “För tunt toalettpapper, för tjocka tidningar.”
Till fransmännen i oktober 1940: “Vi väntar på den invasion som vi blev utlovade för länge sedan. Det gör fiskarna också.”
Om en politikerkollega: “Han är mycket blygsam och han har mycket att vara blygsam för.”
Om första världskrigets misstag: “Jag är säker på att misstagen från den tiden inte kommer att upprepas. Vi kommer antagligen att begå en annan serie misstag.”

Konsten att aldrig hata

Vissa citat både om vänner och kollegor, kan låta elaka. Men Churchill var noga med att påpeka. “Jag hatar ingen annan än Hitler, och det är professionellt”.
Citat om husdjur och träd och hustrun är vänliga:
“Jag målar helst landskap. Ett träd klagar inte över att jag inte har gjort det rättvisa.”
“Min mest lysande prestation är att ha övertalat min hustru att gifta sig med mig.”

Saker som saknas

Saknar dock ett av de roligaste Churchill citaten om kvinnlig rösträtt. Churchill var egentligen tidigt för kvinnlig rösträtt, även om han inte gillade suffragetter (en suffragett hade slagit honom i huvudet med ett paraply). Churchill hävdade alltid att han hade varit för kvinnlig rösträtt direkt, om han hade vetat hur många kvinnor som skulle rösta på honom.

En älskad hund har många smeknamn

”Pig” eller ”Pug”? Visst, Winston gillade grisar. Men Winston brukade underteckna sina brev till Clementine med ”Pug”, som är en typ av hund (inte "Pig"!) – vilket är väldigt passande. De flesta brukar ju koppla ihop Churchill med en hund. Fast de allra flesta brukar koppla ihop Churchill med en bulldogg!

Konsten att överraska positivt

Det finns också en del roliga citat med om Churchill.
Pamela Plowden, som Churchill varit förälskad i tidigt i ungdomen, sa:
“Första gången man träffar Winston ser man alla hans fel, under resten av livet upptäcker man hans goda sidor.”
Bättre det än tvärtom!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.