torsdag 10 april 2014

Smarta Sötsaker!


Smarta sötsaker  för sötnosarSmarta sötsaker för sötnosarGott betyder nyttigt, enligt den franska filosofin

Ulrika Hoffer
Smarta sötsaker - utan socker, gluten och mjölk
Bonniers
Hjärnan vill ha roligt. Hjärnan vill ha sött. Vi är förprogrammerade till att tycka om det som är gott! Men ”gott” behöver inte betyda ”onyttigt”. Och mycket av det som säljs som ”nyttigt” i Sverige är inte ”nyttigt” … det är helt enkelt ”inte gott”, något som svenskar blandar ihop med ”nyttigt”. Ett fel som ingen skulle göra i Frankrike.
Ulrika Hoffer delar frikostigt med sig av sina recept och sina funderingar från sina kurser.
”Jag går alltid ner i vikt när jag åker till Frankrike. Helt obegripligt, för där äter jag godare mat än någonsin och ändå går jag ner! När jag kommer hem till vardagen går jag upp igen. Jag förstår det inte alls!”.
Så sa en av Ulrikas kursdeltagare som pendlade till jobbet som korrespondent i Frankrike. Där åt hon ostron, mört kött, färsk fisk, gåslever (hur politiskt inkorrekt det än är) och drack en skvätt vin varje dag. När hon kom hem till Sverige gjorde hon som de flesta: började morgonen med en skiva knäckebröd med lättmargarin, mager ost och en paprikaring. Lite lättyoghurt och osötad müsli till det. Tjejig sallad till lunch och så kom vrålsuget på eftermiddagen. Dags för en latte och en cupcake. På kvällen pasta, för det är snabbt och enkelt.

Problemet är att det här är en kost som ger belöningssystemet en enda kick: eftermiddagens lilla synd. När Ulrikas kursdeltagare kom ner till Frankrike igen så åt hon sina små tillfredsställande portioner, sköljde ner med lite vin, nöjde sig med en liten makaron till espresson på eftermiddagen ---- och blev nöjd!

Den svenska modellen med smalmat, lättprodukter, sallader och ständigt banta och aldrig vara nöjd är inte bra. Ulrika Hoffer visar i Smarta sötsaker att man kan göra god mat -smarta bakverk, glass, godis, efterrätter och smoothies och drycker - som är fulla av näring, inte fulla av tomma kalorier.
Det är väl investerad tid att lära sig de här recepten - från kanelkottar till romerska bollar, från tryffeltårta till läckra fruktsallader, här finns det mesta!

Dessutom: med dessa godsaker utan socker, gluten och mjölk --- tänk hur poppis du kommer att bli bland alla kompisar som är glutenallergiker, laktosintoleranta eller har diabetes. Flera av recepten är lättsamma och går snabbt att göra. Sötsuget behöver inte vänta länge!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.