söndag 13 april 2014

Vad gör du medan jag sover?


Olika vänner leka bäst!

världen finns även när du sovervärlden finns även när du soverMats Wänblad
Vad gör du medan jag sover?
Illustratör: Per Gustavsson
Lilla Piratförlaget
Vad gör du medan jag sover? är en fullträff i både text och bild, en varm och humoristisk skildring av livet och döden, äventyret och sömnen, och framför allt: vänskapen mellan två helt olika varelser.
Att lika barn leka bäst inte är sant, fick vi lära oss redan i Det susar i säven där olika personligheter gärna kompletterar varandra. Mullvaden och Vattenråttan är inte speciellt lika varandra, ändå blir de bästa vänner.
I bilderboken Vad gör du medan jag sover? skildras vänskapen mellan en igelkott och en hare. Liksom i Det susar i säven heter de precis vad de är: de heter Igelkotten och Haren. Och de är olika varandra, men ändå bästa vänner. Men det är inte speciellt lätt att vara bästa vänner när den ene sover mycket mer än den andre … Igelkotten förbereder sig för att gå i dvala för vintern. Och han vill gärna höra en godnattsaga, nu när han ska sova så länge.
Sagan Igelkotten önskar är när Haren hittade honom i en lövhög och trodde att han var död … Haren fick en chock när det visade sig att Igelkotten i allra högsta grad var levande, och inte så nöjd med att få sömnen störd. Men så småningom blir de bästa vänner och gör allt tillsammans.

Haren berättar om allt kul de haft tillsammans och så avslutar han med att besvara frågan ”Vad gör du medan jag sover?” För liksom de flesta små barn som ska somna (och inbillar sig att nu missar de allt det roliga som de vuxna har för sig!) vill även Igelkotten veta vad han missar. Haren berättar om alla vänner han ska träffa (som han inte hinner med när han är tillsammans med Igelkotten) och allt kul han ska hitta på… och han berättar om hur upptagen han är på vintern.

Som i så många situationer i berättelsen motsäger text och bild varandra. Haren framställer sig gärna som coolare och mer samlad än vad bilderna avslöjar att han egentligen är. Det slutgiltiga avslöjandet är bilden om vad Haren egentligen gör medan Igelkotten sover. Han sitter bredvid och vaktar troget, medan snön faller. Han har inget speciellt för sig medan Igelkotten sover. Precis som en förälder väntar han bara på att Igelkotten ska vakna igen! Äventyret får vänta tills de båda vännerna är tillsammans igen!

Vem är Igelkotten och vem är Haren av Mats Wänblad och Per Gustavsson? Ingen aning, men samarbetet är i alla fall njutbart! Text och bild kompletterar varandra på ett härligt, humoristiskt sätt och Vad gör du medan jag sover? är en varm och kärleksfull berättelse om vänskap och om mysteriet som alla barn tänker på: finns världen egentligen när jag sover? Missar jag något spännande? Här är svaret: världen finns även när du sover, men nej, du missar ingenting, så sov lugnt vidare! Haren och äventyret väntar troget!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.