måndag 14 april 2014

Ludde och födelsedagen

Ulf Löfgren - Ludde och födelsedagen
 

en charmig bok som rekommenderas för åldern 3-6 åren charmig bok som rekommenderas för åldern 3-6 årEn bok med flikar för de minsta

Ulf Löfgren
Ludde och födelsedagen
Rabén & Sjögren
Alla känner väl till Ludde, hunden med de stora kaninöronen? I den senaste Ludde-boken har Ludde födelsedag och alla hans vänner kommer och hälsar på. Vad finns i paketen? Ludde är givetvis nyfiken och det är även den unga läsaren, som får hjälpa Ludde att öppna paketen och titta efter. Det här är en bok med flikar. En sida har till och med en dubbelflik! Ett tag verkar det som om boken ska ha musiktema, för Ludde får en trumpet, en trumma och ett munspel, men snåla clownen kommer bara med en ballong, och han knyter inte ens ett ballongdjur av den (varje clown med självaktning borde ju ha en stor uppsättning ballonger och ballongdjur med sig, det är ju i alla fall kalas!). Generösast är trollkarlen, han trollar fram en hel bil. Visserligen en trampbil, men det innebär ju att Ludde sparar in på bensinen. Alla gästerna på kalaset bjuds på saft och tårta och hurrar för Ludde.
Ulf Löfgren, 1931–2011, räknas som en av vår tids främsta barnboksillustratörer och skapade en imponerande lång rad böcker, däribland Ludde-böckerna.
Det underbara trädet, Patriks snabbverkstad ochSagan om de två trollstavarna är andra kända Löfgren titlar, men hans mest älskade barnboksfigurer förblev Ludde och Albin. Äldre personer kanske minns Pellepennan och Suddegummanfrån SVT. Förutom sina egna böcker illustrerade Löfgren ofta andras verk –t.ex. H.C. Andersens sagor och Bibel för barn, den första helsvenska barnbibeln, ett stort arbete som tog över tre år.
Illustrationerna i Löfgren böcker har ofta en folklig känsla, man tänker på gamla kurbitsmålningar och intressanta saker kan växa fram lite varstans i bilderna.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.