fredag 18 april 2014

Nikkis dagbok # 2 - En humoristisk fullträff för unga

En humoristisk fullträff för unga

Tales From a Not-So-Popular Party Girl (Dork Diaries #2)Tales From a Not-So-Popular Party Girl (Dork Diaries #2)Rachel Renée Russel
Nikkis dagbok #2 - Berättelser om en (inte så) populär partytjej
Serie: Nikkis dagbok (del 2)
Översättning: Ylva Stålmarck
Modernista
13 miljoner sålda exemplar bevisar att den inte så populära partytjejen visst är populär - över hela världen! Dessutom ska Nikkis dagbok bli film, det ska Twilight teamet se till.
Nikkis dagbok serien är en klockren succé, efter alla “Wimpy kids”,Greg, Sune, Bert, Adrian Mole och så vidare får vi äntligen en humoristisk, töntig tjej som huvudperson - som har problem med kompisar, skolan, irriterande småsyskon, kärleken, pinsamma föräldrar … kort sagt, alla de problem som en hjälte eller hjältinna i “middle school” ska ha!

Liksom Dagbok för alla mina fans utspelar sig Nikkis dagbok på “middle school” (amerikansk motsvarighet till slutet av mellanstadiet och sedan högstadiet) och även om huvudpersonen är 14 så rekommenderas böckerna från 9- 12 års ålder. Men bra serier brukar inte ha någon åldersgräns, så både yngre och äldre läsare kan gilla Nikkis dagböcker.

Nikki, huvudperson i Nikkis dagbok #2 - Berättelser om en (inte så) populär partytjej är en oemotståndlig romanhjältinna som ständigt fantiserar, tecknar, ritar roliga serier och skriver i sin dagbok. Hon är också på tio-i-topp listan över de mest populära i skolan. Om man räknar bakifrån.

3000 i vinstpengar - att investera i konsten

Nikki är duktig på att teckna. När Nikkis dagbok #1 - Berättelser från ett (inte så) fantastiskt liv avslutades så hade Nikki precis vunnit tretusen kronor i skolmästerskapet i avantgarde-konst. Tack vare bästa kompisarna Chloe och Zoey och Brandon. De lämnade in foton på tatueringsmönstren som Nikki hade ritat åt folk i skolan.
Men MacKenzie, skolans populäraste tjej, hade räknat med att vinna. Vilket innebär att hon kommer att göra livet surt för Nikki i dagbok #2 - ännu surare än i dagbok #1!
Nikki sparar sina pengar till konstlägret nästa sommar. Hon drömmer om en framtida seriös karriär som konstnär (då hon kan sitta hopkurad i sängen hela dagarna i sin älsklingspyjamas och skapa!) och lägger inte pengarna på märkeskläder eller en mobiltelefon.

Konsten att överleva ”middle school”

“Jag är inte hopplöst beroende av att betala två gånger bruttonationalprodukten i ett litet land i tredje världen för de senaste designerkläderna, designerskorna, designersmyckena och designerhandväskorna, bara för att sedan vägra använda dem en månad senare för att de är “typ helt ute! Totalt bara mer antikaän i går!!” Till skillnad från vissa jag känner …”
Men det är inte lätt att överleva“middle school” när man är en helt vanlig, icke-populär tonåring.

Fyra fester och en begravning

En alternativ titel till boken skulle kunnat vara Nikkis dagbok - Fyra fester och en begravning!För Nikki går på fyra fester i boken - och en begravning, där hon får så svår hicka att hon tror att hon ska väcka de döda.
En hel del av humorn i böckerna kommer från diskrepansen mellan text och bild. När Nikki skriver om hur hårt hon själv och kompisarna Chloe och Zoey arbetar i biblioteket tillsammans så ackompanjeras orden av bilder på när de sätter upp böcker genom att köra race med bokvagnen, de läser alla nya glossiga tidningar istället för att lägga dem på hyllorna och de driver gärna med folk på bibliotekets telefon … Kort sagt så har de tre impopulära tjejerna oftast väldigt kul tillsammans, så pass kul att de tre bestämmer sig för att vara varandras dejter på Halloweenfesten. Men när Brandon vill bjuda ut Nikki kan hon inte säga nej. Vare sig till honom eller till Chloe och Zoey. Eller till det barnkalas där hon ska vara utklädd till råtta… Nikki är plötsligt inte bara dubbelbokad utan trippelbokad!

Konsten att bejaka sin inre tönt!

Nikkis dagbok serien är en fullträff för unga humor fans!
Det är inte bara Nikki som är oemotståndligt rolig, för vem kan egentligen motstå Nikkis lillasyster Brianna, som lider av tandfé-fobi, hatar balett, älskar karate och har en hemlig kompis, miss Penelope som är hennes egen hand? Och Brianna är aldrig rädd för att någon ska se henne som töntig eller annorlunda. Hon sätter sin egen standard!
Rachel Renée Russel som skapat Nikkis dagbok hävdar att hon själv, liksom Nikki, är en obotlig tönt. Hon älskar att odla lila blommor, att ägna sig åt onyttigt hantverk och att skriva, medan hennes yorkshireterrier bombarderar henne med mjukisdjur. Rachel hävdar att alla borde släppa fram sin inre tönt. Originalets titel är The Dork Diaries, ungefär En tönts dagbok. “Nerd” eller “nörd” var ett liknande “töntigt” mobbing-ord som blev uppgraderat från att vara negativt till att bli positivt (albeit på ett nördigt sätt) --- nu, med Nikkis älskvärt töntiga dagböcker, kan ordet “dork” eller “tönt”gå samma väg --- från att vara ett skällsord, till att bli ett ord som beskriver någon som är riktigt coolt annorlunda. Med den fördelen att till skillnad från att bli betraktad som fullblodsnörd så behövs här inga speciella förkunskaper. Var och en får helt enkelt vara annorlunda --- och töntig --- på sitt eget sätt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.