fredag 11 april 2014

Från Holmes till Sherlock

Från Holmes till Sherlock
 

En biografi om ett tragiskt arv

Mattias Boström och Sherlock Holmes som gosedjur Foto Belinda GrahamMattias Boström och Sherlock Holmes som gosedjur Foto Belinda GrahamMattias Boström
Från Holmes till Sherlock
Piratförlaget
En lagom rund man i sina bästa år går upp på scenen. Nej, han har ingen propeller på ryggen, men med skägg, glasögon, ostyrigt hår, tjusig väst, skjorta och fluga och kostymkavaj ser han ut att platsa i en Sherlock Holmes bok. Han ser också ut som man tänker sig “en Sherlock Holmes gubbe” - för genom åren har Sherlock Holmes varit gubbarnas favorit. Ur en stor påse trollas det fram --- inte ledtrådar till ett mord utan en massa Sherlock Holmes prylar, allt från Sherlock Holmes tvål till Sherlock Holmes toapapper. Sherlock Holmes som gosedjur sitter snällt bredvid den nya boken som ska marknadsföras.

En språkresa till Sherlock Holmes land

Mattias Boström, författare till boken Från Holmes till Sherlock, är ett stort fan av den litterära detektiven. Ungdomens språkresa till England ägnades åt att köpa Sherlock Holmes prylar till samlingen och till att leta igenom gamla antikvariat efter böcker. Sommarens fynd täckte hela sängen hos värdfamiljen. Fritiden ägnades åt att försöka omvända alla vänner och bekanta till att bli Sherlock Holmes fans. Det gick trögt. Förr i tiden i Sverige fanns inte ordet nörd och nördiga kunskaper var knappast uppskattade. Men Mattias Boström lyckades i alla fall omvända sin farfar.

Den bäste Sherlock Holmes någonsin

Vad som gjorde att Sherlock Holmes intresset i Sverige tog fart var TV- serien. Vi talar då om den gamla Granada-serien The Adventures of Sherlock Holmesmed Jeremy Brett som Sherlock Holmes, 1984–1994. Sherlock Holmes blev Bretts sista roll och det finns de som hävdar att det var den fysiskt och psykiskt ansträngande rollen som tog kål på honom.
I debatter med Sherlock Holmes fanatiska vänner om vem som är den bäste Sherlock någonsin håller Mattias Boström fortfarande på Jeremy Brett – inte på Basil Rathbone, som var Sherlock Holmes i fjorton filmer mellan 1939 och 1946. (Av någon anledning debatterar Sherlock-Holmes-fan-gubbarna alltid Rathbone-versus-Brett, de nämner inte Benedict Cumberbatch som potentiell “bäste Sherlock” någonsin. Det kan vara en generationsgrej. Eller så beror det på något annat…)

En samlare av prylar och fakta

När man läser Från Holmes till Sherlock vet man att man är i gott sällskap – av någon som älskar Sherlock Holmes över allt annat (även om han råkar ha fel i frågan vem som är den bäste Sherlock Holmes någonsin) och som har ägnat hela livet åt att samla på Sherlock Holmes prylar och fakta. Mattias Boström är en av Skandinaviens ledande Sherlock Holmes kännare och valdes 2007 in i the Baker Street Irregulars, det amerikanska Sherlock Holmes sällskapet, som största delen av sin existens bara accepterat manliga medlemmar. Eftersom Sherlock Holmes inte är tillräckligt gubbigt som ämne i alla fall...

Rik och berömd – men inte nöjd

Men om man tror att Från Holmes till Sherlock är en Sherlock Holmes bok så tror man fel - mycket fel. Det här handlar inte bara om Sherlock Holmes, det handlar också om Sherlock Holmes skapare, Sir Arthur Conan Doyle och hans familj och arvet efter Sherlock Holmes, ett arv som ofta verkar som en förbannelse. Det är en tragisk historia “om en man som försökte fly från sin egen skapelse, om ett arv som förstörde livet för en hel släkt”.

Släktfejder och intriger

Den som älskar släktkrönikor och bra biografier får här sitt lystmäte. Här finns allt som en bra släktkrönika ska ha när det gäller intriger och rivalitet och tragiska händelser. Sherlock Holmes pengarna gjorde Conan Doyles barn rika, men de verkade aldrig nöjda – i alla fall inte de båda sönerna från det andra äktenskapet (sonen från det första äktenskapet dog under första världskriget). Viljan att ständigt vilja mjölka ut mer av Sherlock Holmes varumärket är tydlig även hos en av sönernas fruar, Nina Mdivani, och hennes älskare (senare äkta man) Tony Harwood och hans älskare (ja, han var gay) … och arvtvisterna bara fortsätter i det oändliga.

Från Holmes till Sherlock Foto Belinda GrahamFrån Holmes till Sherlock Foto Belinda GrahamDottern som försvann

Vad man däremot slås av är att Conan Doyles båda döttrar inte alls verkar gnidiga av sig. De jobbade heltid, hade inga äkta män eller dyra-i-drift-älskare som krävde pengar, och de skapade sina egna liv. Conan Doyles dotter från första äktenskapet försvinner snabbt ut ur historien och hon finns inte ens med på bild i boken. (Till och med Nina Mdivanis älskare finns med på bild). Men hon fick ju inte heller Sherlock Holmes arvet och var inte med om intrigerna som skildras i boken. Arvet gick till Conan Doyles nya, yngre fru och sedan till hennes tre barn. Dottern från första äktenskapet blev helt utan pengar och utskriven ur historieböckerna – liksom första frun som stöttade Conan Doyle då han var fattig läkare och skapade Sherlock Holmes historierna. Men eftersom alla intervjuer när Conan Doyle var känd och rik gjordes med nya frun, framställdes den första frun som en kall och otrevlig person, vilket var helt felaktigt.
Man kan snabbt summera Conan Doyles familj med att den första var fattig och trevlig och den andra var rik och gniden och ofta ganska otrevlig.

Livet som Sherlock Holmes nörd

Förutom en invecklad och spännande släktkrönika får man även läsa om livet som Sherlock Holmes nörd: Mattias Boströms eget liv och samlande och hur han fastade för mästerdetektiven. Dessutom allt om Sherlock på teater, TV och film och alla legala dispyter om vem som olika saker tillhör när det gäller copyright och Sherlock Holmes. Och Sherlock Holmes historia i Skandinavien. Danmark och Sverige var först i världen med att piratkopiera Sherlock Holmes --- piratkopiera = skriva nya Sherlock Holmes teaterpjäser och Sherlock Holmes böcker utan att ge pengar till Conan Doyle, eller hans efterlevande.
Säsong tre av BBC-serien Sherlockhar just visats i England. Det är nya Sherlock historier skrivna av nya författare och inga pengar går till Conan Doyle eller efterlevande. Fast nu heter det inte piratkopior längre, nu heter det fan-fiction.

Sherlock lever vidare!

Boken skrevs innan denna tredje säsong av Sherlock hade visats, så just detta finns inte med. Men när man tittar på uppslutningen för Sherlockrunt om i världen kan man se att nya Sherlock tvättat bort både nörd-stämpeln och gubbigheten från Sherlock Holmes fansen - i majoriteten av fansen till Sherlock är unga tjejer som tycker att Benedict Cumberbatch och hans skräddarsydda överrock är det tjusigaste som finns.
Nya Sherlock är inte så mycket en deckarserie som en serie om vänskap med komedi som ledstjärna -serien Sherlocks karaktärer Watson, Mary och Sherlock påminner starkt om karaktärerna Leonard, Penny och Sheldon i The Big Bang Theory.
De grälar och försonas och missförstår varandra och har slapstick- slagsmål i restauranger och kör motorcykel och går på pubrunda och blir aspackade och skjuter varandra … kort sagt sånt som bästisar gör i en sitcom. Men mitt i alltihop lyckas ändå Sherlock lösa ett par brott och hindra en bomb från att spränga parlamentet på Guy Fawkes natt. Och Sherlock har blivit en modeikon.
Boken Från Holmes till Sherlock kan rekommenderas till alla som gillar bra biografier med många intriger och vändningar.
Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.