tisdag 15 april 2014

Trädgård i kruka: odlarglädje året om


 

Odlingsglädje i inbundet format

kruka überalleskruka überallesAnnika Christensen, Ulrica Otterling
Trädgård i kruka: odlarglädje året om
Norstedts och Allt om Trädgård
Det var när trädgårdsförfattarna Annika och Ulrica gjorde ett reportage om samplantering i kruka som de började diskutera vad det är som utmärker en lyckad plantering och om de krukor man gillar mest har några gemensamma drag. Idéen var född - det skulle bli en bok! Som hyllade krukor. Boken ges ut i samarbete med tidningen Allt om Trädgård.
 
Trädgård i kruka har två fördelar: 1) alla människor har inte en trädgård, men alla kan få tillgång till krukor. 2) genom att ha trädgården i krukor kan man förlänga blomsterglädjen. Även långt norrut kan man odla fram saker i krukor och ställa ut när det blir vår …
Boken är indelad i de fyra årstiderna (inte i odlingszoner) våren betyder pärlhyacinter och påskliljor i kruka. Lökväxterna får sällskap av penséer, primula, julrosor och andra ettåringar och perenner som tål en frostknäpp.
Färgtema presenteras – halvan med varma och kalla färger och alla färger och hur de kan kombineras. En vårplats är till för att börja njuta av solen tidigt.
 
Sommar. Trädgård i krukor utomhus känns nästan lite överkurs, nu går det ju att få till blomsterprakt överallt. Men man ska ändå fixa bevattningssystem, krukor som doftar gott, lockar till sig fjärilar och krukor med ätbarheter. Som går snabbt att ta in och använda till matlagningen.
I höstens krukor finns allt från ljung och kål till kottar och idegran.
 
Vinterns krukor är enutmaning, utomhuskrukorna representeras av iskalla krukor där en blomma eller några pinnar frusits in. Kvistar binds ihop, det pyntas med mossa och hyacinter. Och snart är det dags för vårlökarna igen …
 
Man kan få plats med en helträdgård i sina krukor. Eller låta den komplettera trädgården man har. Varje årstid har sin charm och alltid finns det något att göra.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.