måndag 7 april 2014

BARBRO - en bildkavalkad med en folkkär stjärna


Show, svett och tårar i en bildkavalkad med en folkkär stjärna

BARBRO Svensson Lill-Babs med hela svenska folketBARBRO Svensson Lill-Babs med hela svenska folket
Barbro Svensson, Lotta Bromé
Barbro
EA-förlag
Barbro Svensson har nyss fyllt 75 år. 60 av dessa år har hon tillbringat i showbusiness. Debuten skedde samma år som Elvis debuterade och hennes 10 års jubileum hade ett band från Liverpool som förband. Ett decennium senare fick ett ungt ABBA köra i bakgrunden till Lill-Babs. Bland hennes vänner finns Quincy Jones, Aretha Franklin och prinsessan Lilian. Hon har fått beröm för sitt skådespeleri av Ingmar Bergman, och akademiledamoten Lars Forsell skrev en hel krogshow till henne.
Shower, musikaler, folkparks turnéer … Boken Barbro handlar om myten, människan och musiken, men framför allt bilderna av Barbro och ett nöjes-Sverige som snabbt förändras genom åren.
Alla bilderna är kommenterade av Barbro själv, i avspända samtal med Lotta Bromé. De träffades för första gången när Lotta var två år. Resultatet blir en blandning av privat och offentligt, personligt och musikaliskt, hemmabilder och stajlade proffsbilder. Och alla bilderna är Barbro.
På en svartvit bild finns Barbro tillsammans med Sir Cliff Richard - hon rättar till hans kravatt.
Barbro med förband i TV-programmet Drop-in 1963. “Jag sjöng Leva livet”, berättar Lill-Babs. Förbandet sjöng She Loves You. Förbandet var the Beatles. Programmet firade Lill- Babs tio års jubileum och Beatlarna bad om att få Lill-Babs autograf. Hon brydde sig inte om att fråga efter deras.
När Lill-Babs hamnat i penningknipa var det Ingmar “Ingo” Johansson som lånade henne 2000 kronor via ett telegram, en gång i början av 60-talet när allting såg som mörkast ut.
Lill-Babs har också varit med i Eurovision Song Contest - hon representerade Sverige i Cannes. Det var egentligen Siw Malmqvist som vann hemma i Sverige, men det var Barbro som fick åka till Cannes. “Jag kom näst sist. I samma veva hade Ingo förlorat på knock-out mot Floyd. Stackars Sverige…”
1974 sågs Lill-Babs som Annie Oakley i musikalen Annie Get Your Gun på Scandinavium. Det blev tolv föreställningar och över tvåhundratusen åskådare. Föreställningen regisserades av Karin och Åke Falck. Åke dog 13 oktober 1974 - kort efter att sista föreställningen spelats.
Bland vännerna Barbro poserar med finns också Monica Zetterlund och Lars Forsell:
The Beatles och Lill-Babs 1963The Beatles och Lill-Babs 1963“Jag och Monica Zetterlund. Vi fann varandra i musiken - såväl bluesen som folkmusiken. Hon var en förebild och såå bra. Vi konkurrerade inte, utan gick igenom så mycket ihop.” berättar Barbro.
Lars Forsell skrev en hel show till Lill-Babs, något som hon själv hävdar var hennes biljett in i kultureliten - hon hade alltid varit folkkär bland folk i allmänhet, nu blev hon även rumsren att älska bland “fint folk” som inte ville visa att de ibland lyssnade på populärmusik eller “schlager”.
Den privata Barbro är ofta känd för att vara snäll, och hon citerar Stefan Einhorn i efterordet - “det är klokt att vara snäll“. Lill-Babs är bland annat engagerad i Ankar stiftelsen och har sjungit in dryga 1,5 miljoner kronor till skolorna i Sydamerika. Minst tio av de 100 skolor som Ankarstiftelsen byggt är finansierade av Lill-Babs. Hon har själv besökt skolorna och barnen i Amazonas och Colombia.
Det är faktiskt bara på en bild som Lill-Babs ser arg ut. Det är när hon spelar golf, i Prinsessan Birgittas golfturnering. Skönt att se den bilden, för den som klarar av att ens tänka på golf utan att tappa humöret kan inte vara riktigt mänsklig …
Genom hela boken går en förtrolig samtalston mellan Lotta och Barbro och hela tiden återkommer Barbro till kärleken till Järvsö och den vackra svenska landsbygden. Några av de finaste bilderna är därifrån, som levande reklambilder för svensk sommar, jordgubbar och en glad och snäll Barbro.
Det här är en härlig coffee table book som är intressant läsning för alla som är intresserade av musik, nostalgi, svunna decennier eller bara en av Sveriges största och folkkäraste stjärnor- i lyxförpackning.

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.