torsdag 17 april 2014

FILM: Escape Plan


"No one breaks out alone"


På 1980-talet började diskussionerna om att göra en film där Sylvester Stallone och Arnold Schwarzenegger båda är med. Nu har det blivit av. Det här är en klassisk ”prison break” historia där Stallone och Scwarzenegger först inte kommer överens och sedan måste samarbeta och slutligen, motvilligt, utvecklar ett slags vänskap.

Stallones karaktär är Ray Breslin och en man som testar säkerheten på fängelser. Vilket han gör genom att låta sig låsas in för att kunna lära sig design, vakternas vanor, med mera, och därefter bryta sig ut. Men något går fel i ett av hans jobb, och hans nödkod fungerar inte. Han är alltså inlåst på gott. Att bli vän med Emil (Arnold) är hans enda möjlighet att överleva.

Men vem vill bli av med  Ray Breslin och varför? Och vem är Emil egentligen?

Escape Plan är klassisk, gammeldags rå action uppdaterad med nya effekter. Historien och de två karaktärerna får tid att utvecklas.

Sam Neill är med i en liten, bra roll, som snäll läkare som hjälper de båda vännerna.

Escape Plan är regisserad av svensken Mikael Håfström som gjorde Ondskan. Det här är i grund och botten en liknande historia – stängt område, stark hierarki, den starkares överlevnad.

 

Det här är gedigen, traditionell action och fans till Stallone och Schwarzenegger kommer inte att bli besvikna. Arnold har till och med en scen där han låtsas bryta ihop på tyska.

 

 

Regi: Mikael Håfström

Titel: Escape Plan

Medverkande: Sylverster Stallone, Arnold Scwarzenegger m.fl.

USA, 2013, Nordisk Film

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.