måndag 28 april 2014

Muminvärlden har blivit ljusare

 trogen Tove Jansson arvet trogen Tove Jansson arvetPäivi Arenius
Mumintrollen på utflykt
Översättning: Annika Meijer
Rabén & Sjögren
Mumintrollen på utflykt är baserad på Tove Janssons älskade karaktärer och är en leta-finna-bok som kommer ut lagom till Tove Janssons 100-års jubileum. Är det en äkta Mumin-bok när det inte är Tove som ritat själv? Redan under Tove Janssons livstid var det en sådan efterfrågan på Mumin att hennes bror fick ta över och ritade en hel del, bland annat en rad Muminserier. Man ser skillnaden i vad han gjort eller Tove gjort i och med att brodern aldrig var lika noggrann (men så var han också snabbare, vilket är en fördel när man ska producera en massa serier innan deadline).
Idag är det många som arbetar med Mumintrollen och arvet efter Tove Jansson. Det kommer ut nya böcker och filmer med Mumin. Den här boken är trogen Tove Jansson arvet, man känner igen karaktärerna och deras sätt att vara, boken är noggrant tecknad --- albeit inte med så många detaljer som Tove Jansson själv brukade ha och inte med så många mörka eller kalla färger. Toves Muminvärld kunde ibland vara kall och hotfull och Mårran lurade runt hörnet. Här är Muminvärlden varm och gosig och Mårran lyser med sin frånvaro och till och med de hemska hattifnattarna håller sig på avstånd.
Som läsare får man till uppgift att hitta rätt väg, leta efter en igelkott och en ekorre, eller tre gula fåglar och ett spindelnät, man ska identifiera spår och byta tillbaka bärkorgar som blivit hopblandade. Leta svamp med Muminfamiljen, se vilka blomsterkransar som är likadana och vem som har en annorlunda fika med sig till picknicken. Det är Snorkfröken så klart, Muminvärldens egen prinsessa, hon har med sig en överdådig rosaglaserad cupcake, “cherry on top”, medan de andra sitter med sina likadana mackor.
Till sist går man hem med Muminfamiljen och spanar efter ugglan och räknar fönster innan man somnar.
Det här är en lagom svår aktivitetsbok för den rekommenderade åldersgruppen 3 - 6 år och den har samma stil som många aktivitetsböcker som sedan ska lära ut konst till barn --- titta efter detaljer, vad finns var och varför. Men ibland är det roligare att leta efter saker om man inte måste hitta något. Det är ju så bilderböcker i allmänhet fungerar – man vill läsa samma om och om igen, för att man hela tiden hittarnya detaljer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.