tisdag 15 april 2014

Mademoiselle Oiseau

Sagans goda fé är nu iklädd parisisk haute couture

Mademoiselle Oiseau och den parisiska charmen Mademoiselle Oiseau och den parisiska charmen Andrea de La Barre de Nanteuil
Boken om Mademoiselle Oiseau
Illustrationer: Lovisa Burfitt
Rabén & Sjögren
”Mitt i Paris, inte långt från floden Seine, ligger avenue des Temps Perdus. Där, allra högst upp i ett vackert gammalt hus, bor Mademoiselle Oiseau. Lyfter man på hakan och tittar upp mot våningen svajar huset nästan. Inte bara för att det är så högt utan också för att Mademoiselles alla fåglar och katter och konstiga balkongmöbler gör att det känns lite snurrigt. Det ser ut som om det ligger en hatt på huset. En somrig, rolig halmhatt som vill flyga i väg med fåglarna och katterna och de svarta balkongräckena som ett spetsbroderat band.”

Mademoiselle Oiseau är som en blandning av Pippi Långstrump, Miss Havisham och Amelie från Montmartre – men är ständigt oklanderligt klädd i tidlöst mode.

Mademoiselle Oiseau är rödhårig, har sotiga ögon, och har en obestämbar ålder. Hon kan vara både flicka och tant. Hon har massor av rum där det inte borde finnas några rum och massor av små lådor som är en guldgruva för sakletare. Hon är stark och romantisk, söt och sårbar, barnslig och otroligt mogen, motsägelsefull och gåtfull.
Eftersom Mademoiselle Oiseau är fransyska har hon givetvis alltid stil. Både yttre och inre stil. För livet är vad man gör det till.

En dag åker den lilla grå flickan Isabelle upp till fel våningsplan (eller kanske rätt våningsplan?!) och hamnar i Mademoiselle Oiseaus förtrollande våning. Hon får en present av Mademoiselle Oiseau - en panterknapp från en av alla lådor med små skatter i. Med panterknappen i fickan börjar Isabelle så sakta att bli mindre grå. Mindre blyg och tillbakadragen. Mindre rädd för skolan. Mademoiselle Oiseau bor bara en våning högre upp än Isabelle men det räcker för att Isabelle ska se hur futtig skolgården egentligen är. Att en våning kan göra en sådan skillnad!

Isabelle känner sig som hemma bland alla katter och fåglar och pärlor och vackra klänningar, En dag får Isabelle till och med en egen katt av Mademoiselle Oiseau. På något sätt är det som om tiden stått still i Mademoiselle Oiseaus våning -eller så existerar den helt enkelt utanför tiden. Liksom den excentriska Miss Havisham i Great Expectations tycker Mademoiselle Oiseau inte om att gå ut – en av katterna får gå ut och hämta hennes lunch – och någonstans i det förflutna finns en kärlekshistoria som doftar tragisk höst från länge sedan, en kärlekshistoria vars brev begravts under en lös golvbräda.
För första gången får Isabelle uppleva en förtrollad sommar, en sommar som är värd att minnas - för hon har Mademoiselle Oiseau som vän.

En vän som plötsligt bestämmer sig för att de ska ut och campa, och packar med sig åtta romaner och två franska lexikon “ vi kan drabbas av insomna” och tre långklänningar, massor av pärlor och en rävboa. Det skadar aldrig att se snygg ut. Med Mademoiselle Oiseau är livet som ett enda långt äventyr – det är fest och kalas och efterrätt och massor av husdjur hela tiden. Men Mademoiselle Oiseau förblir ett mysterium.

Liksom hennes syster och systerdotter. Men Isabelle funderar inte så mycket på mysteriet, för hennes liv har gått från att vara som ett tomt mörkt rum som skaver inombords till att bli ett varmt mysigt och ombonat rum. Allt tack vara den fantasifulla excentriska vännen som är alla åldrar och ingen ålder samtidigt. Men man blir ju aldrig för gammal för att leka, för att vilja ha tårta som medicin eller för att vilja ha massor av husdjur …

Teckningarna i boken är som tagna ur Vogue. De har stil. Kort sagt. Mademoiselle Oiseau hade blivit nöjd, oh là là, vad hon hade blivit nöjd! Illustratören Lovisa Burfitt är en världskändis och har bland annat designat porslin för Rörstrand och modemedvetna frimärken till Posten, med tillhörande snygga vykort.

Författaren Andrea de La Barre de Nanteuil är PR-ansvarig på ett stort modehus och skriver gärna i köket, med utsikt över Paris gråa hustak. Hennes inspiration är 1930-talets haute couture och les années folles.

Mademoiselle Oiseau är en tidlös saga som marknadsförs för åldersgruppen 6-9 år, men som egentligen inte har någon åldersgräns alls – precis som Mademoiselle Oiseau själv!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.