fredag 18 april 2014

Tecken i skyn


Svensk fantasy med vingslag av världsklass

en vacker saga om moden vacker saga om modPeter Bergting
Tecken i skyn
Kartago
Skogsrået Lin söker efterkrigaren Milo i de dödas rike. Han är försvunnen. Lin har problem att ta sig tillbaka till de levande människornas värld igen. När hon väl kommer tillbaka har det gått tio år och ingenting är som förut … Häxan Kaspara, som tränade upp Lin, har en ny, kavat liten flicka som hon håller på att träna upp. Var kommer hon ifrån?

Samtidigt söker Milo efter sin älskade Lin och han är på väg genom demonernas dal, när han kommer till en nästan helt övergiven stad bland klipporna. Han gav sitt liv en gång för att rädda henne och har här återvänt till de levandes värld som en ond ande. Kommer Milo att kunna rädda sin själ innan det är för sent? Kommer han att kunna återförenas med Lin?

Tecken i skyn bjuder på en blandning av svensk mytologi och koreansk. Ibland när man ser de vackra scenerna på ökenlandskap och de ensamma gestalterna som vandrar genom dem tänker man på Akira Kurosawa filmer - eller den första Star Wars filmen, som i sig gav homage till Kurosawa. Högt beröm!

Triangeldramat mellan den gamla mästaren och de unga adepterna påminner också om Star Wars, med den intressanta skillnaden att här är Obi-Wan-Kenobi en kvinna, en häxa, och hennes adept, hennes Luke Skywalker, eller Anakin Skywalker, om man så vill, är en tjej. Och en ännu yngre tjej. Som också är Lin, hämtad i en yngre ålder ur en annan dimension.
För Lin är det ingen lätt uppgift att rädda världen, sig själv, Milo och sitt yngre jag. Lite svinn får man räkna med och det finns inga enkla lösningar.

Det här är en vacker saga om mod, uppoffringar, existentiella frågor och allt är inte “svart eller vitt”(fast de svartvita teckningarna är extra effektfulla) och det är ett stort plus att slutet - om det nu är ett slut - inte är helt lyckligt, utan snarare katharsisktoch bitterljuvt. Lin får kämpa vidare ensam, i nya äventyr och förhoppningsvis har hon den goda smaken att även i fortsättningen kontakta Peter Bergting som sin berättare och livstecknare.

Peter Bergting har på kort tid blivit en av Sveriges mest internationellt kända serietecknare inom fantasy genren och slog igenom 2007 med The Portent - De dödas rike.
Den helt fristående fortsättningen är Tecken i skyn.

Den som gillar skogsrået Lin och vill läsa mer om henne kan fortsätta med bokserien De dödas rike som finns på Bonnier Carlsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.