fredag 25 april 2014

Djuren i skogen med Sarah Sheppard

PDFSkriv ut

Sarah Sheppard delar med sig av nödvändigt skogsvetande

Knockad av kärlekKnockad av kärlekSarah Sheppard
Djuren i skogen
Rabén & Sjögren
Sarah Sheppard har ett alldeles eget sätt att skapa fackböcker på. Charmigt, äventyrligt, humoristiskt – och med mängder av kul fakta, ofta massor av sådant som brukar kallas “onödigt vetande” – men det är ju just sådant som alltid känns mest nödvändigt att veta!
Typ Viktiga kartor för äventyrare och dagdrömmare och Det var en gång … Massor av dinosaurier som nominerades till Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok 2008 och röstades fram till 2008 års bästa barnbok på sajten bokcirkeln.se.
Djuren i skogen liknar inte någon annan fackbok om djur i skogen. Uppslaget om haren upplyser t.ex. läsaren om att haren är skogens snabbaste djur. I en pratbubbla säger en hare att han också är jättebra på att bajsa. På ett dygn kan en hare bajsa mer än 400 harpluttar. En kråka himlar med ögonen och säger “Grattis, vilken bra talang …” Något för Guinness djur-rekordbok?
Nästa sida innehåller en skogsserie som heter ”Knockad av kärlek”. Där börjar två harpojkar slåss om en hona - genom att boxas. Vinnaren blir dock ratad av tjejen. Hartjejer boxas nämligen också, och eftersom tjejerna är större än killarna så knockar hon honom direkt. Harpojken kan dock tacka sig lycklig att han inte blivit född som spindel eller myra …
Det finns till och med en sida om mördarsniglar. På ett träd kan man se en “wanted poster”: ”Mordet i midsommar - vem åt upp midsommarstången?” Inte ens igelkottar vill äta mördarsniglar, de är för slemmiga. Igelkottens skogsfiende nummer ett är däremot grävlingen. I en skog med många grävlingar finns inga igelkottar --- de packar helt enkelt väskan, flyttar till staden och bor i trädgårdar och parker. Där det är grävlingsfritt! Grävlingar bidrar alltså till urbaniseringstrenden bland igelkottar.
Ekorrar, fästingar, fladdermöss, fåglar, vargar, en älg och en björn är några andra djur som vi får möta i boken.
Varje årstid har också sitt eget uppslag där det förklaras vad som händer i naturen.
När man öppnar en Sarah Sheppard bok vet man alltid att man har något alldeles särskilt speciellt framför sig. Djuren i skogen med sina humoristiska antropomorfiska djur är inget undantag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.