måndag 14 april 2014

HUR gick det sen? (Det fortsätter vi att undra!)

Vänd blad och allt förändras ...
Hur gick det sen? - Boken om Mymlan, Mumintrollet och Lilla My
-              
 
               ---- En tidlös, egensinnig sagovärld, fortsätter att förtrolla!
Tove Jansson
Hur gick det sen? - Boken om Mymlan, Mumintrollet och Lilla My
Rabén och Sjögren
Mumintrollet är på väg med mjölk i en mjölkkanna. Men det är inte lätt att komma hem genom Mumindalens sagovärld! Mumintrollet får sällskap av Mymlan, som letar efter Lilla My, tillsammans ”räddar” de henne (fast det är oklart om Lilla My någonsin behöver räddas, eller vem som räddar vem) och de slår följe hem till Muminmamman.
 
Men de stöter på det ena hindret efter det andra. Är det inte en hemul med dammsugare så är det en hel hög hemska hattifnattar. Ständigt måste de tre vännerna ta sig vidare genom hålen i boken för att komma vidare … och om man vänder på bladet får man veta hur det gick sen! Slutligen kommer Mumintrollet hem till Muminmamman, men mjölken har blivit sur.
 
Muminmamman är lika glad för det, för hädanefter kan de ju dricka Muminmammans hemlagade goda saft! Det tycker alla är så gott. Alla äter och dricker så de blir för stora för att komma igenom fler hål … alltså måste de stanna kvar i boken! Och tur är väl detta!
 
Tove Jansson skulle ha fyllt hundra år i år, och med anledning av detta kommer Hur gick det sen? ut i en efterlängtad nyutgåva. Det extra omslaget, Tove 100 år, kan man använda som bokmärke i boken.
 
Det här är en tidlös bilderboksklassiker som passar för alla åldrar och ett fint exempel på hur Tove Jansson byggde upp en helt egen sagovärld, med några igenkännbara nordiska element, som en hemsk mörk skog och en uggla som hoar när det blir extra kusligt (de tre vännerna har kommit fram till hattifnattarna) samtidigt som den här världen befolkas av världens charmigaste och mest älskade troll? Och intrigen handlar inte om att ta sig ut i världen, som i många folksagor, nej, intrigen här handlar om att ta sig hem. För där finns det saft och bullar och en förstående Muminmamma!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.