lördag 5 april 2014

Hårdkokta fakta om ägg


 

En högklassig fackbok för alla åldrar

bättre ett ägg idag än en höna i morgonbättre ett ägg idag än en höna i morgonLena Sjöberg
Hårdkokta fakta om ägg
Opal
När Lena Sjöberg flyttade från stan, ut på landet, bestämde hon sig för att leva Pettson-och- Findus-drömmen och skaffa ett eget hönshus. Med fyra hönor och en tupp. Redan den första dagen värpte hönan Silvia ett ägg. Fascinationen för ägg har hållit i sig och till sist resulterat i denna prisbelönta bok.
Hårdkokta fakta om ägg innehåller det mesta du någonsin velat veta om ägg. Och en hel del ägg- relaterade fakta som du kanske aldrig ens tänkt på.
I Hårdkokta fakta om ägg får vi lära oss hur man kan få ett ägg att studsa, hur kycklingen kan andas inuti äggskalet, hur dinosauriernas ägg kan ha sett ut, att forskare har hittat ägg i rymden, att det finns djur som lägger fyrkantiga ägg och att människor åt löskokta ägg i äggkopp för redan 2000 år sedan. I staden Pompeji i Italien har arkeologer hittat skärvor av äggkoppar.
Flest ägg i världen äter man i Japan. 350 stycken per år. I Sverige äter vi 200 ägg per person och år.
En hel del ägg går åt under påsken.
Sex miljoner ägg i timmen. Så mycket äter vi i Sverige på påskaftonens eftermiddag. Under hela påsken äter vi över 2000 ton ägg.
Här finns också fakta om varför man målar ägg, tips på hur man kan dekorera dem, fakta om Fabergé ägg, tips på ägglekar, massor av ordspråk om ägg och givetvis tips på hur man tillagar ägg. Snöägg, omelett, ugnspannkaka, kinesiska teägg, hjärtägg, färgade ägg, studsägg och givetvis vanliga löskokta eller hårdkokta ägg.
Det enda som egentligen saknas i boken är recept på pannkakstårta. Men det får man ju i Pettson-och-Findus-böckerna.
Den andra fredagen i oktober infaller Äggets dag. Den 23 oktober tilldelades Hårdkokta fakta om ägg Måltidsakademins pris i kategorin Barn & Mat.
Egentligen borde det finnas ett Augustpris även för fackböcker för barn - vuxenlitteraturen är ju delad i två kategorier. Att göra bra fackböcker för barn är inte lättare än att göra bra fackböcker för vuxna. Augustpriset för bästa fackbok för barn hade haft en solklar vinnare i Hårdkokta fakta om ägg.
Och även om boken är rekommenderad för barn, kategorin 6-9 år, finns det gott om spännande fakta att lära sig även för äldre läsare i den här boken.

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.