söndag 6 april 2014

Stackars Allan!


Men tillsammans känner man sig mindre bortkommen

 Ny bok av Barbro Lindgren Ny bok av Barbro LindgrenBarbro Lindgren, Sven Nordqvist
Stackars Allan
Opal
“Allans mamma trodde att Allan älskade att gå i jättestora köpcentrum. Allan trodde att hans mamma älskade att gå i jättestora köpcentrum.
Därför tog Allans mamma med sig Allan till ett jättestort köpcentrum. Och därför följde Allan med till det jättestora köpcentrumet!
Himmel, vad stort det var! Utanför stod tusen små bilar. Och mellan bilarna och affärerna sprang tusen mammor och pappor fram och tillbaka med vingliga vagnar, proppfulla med onödiga saker och arga barn.”

Så inleds Barbro Lindgrens berättelse Stackars Allan.

Sedan händer det enda som Allan är rädd för: han kommer bort! Men tack och lov hittar han en flicka som också har kommit bort. De bestämmer sig för att komma bort tillsammans! Sedan hittar de fler och fler som kommit bort och som också gärna kommer bort tillsammans … För tillsammans känner man sig mindre bortkommen!

Barbro Lindgren är årets ALMA-pristagare – Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne – “barnbokens Nobelpris” som är på 5 miljoner kronor. Sven Nordqvist har tidigare belönats bland annat med Astrid Lindgren priset (inte att förväxla med ALMA-priset) och är förmodligen mest känd för sina egna Pettson och Findus böcker.
Barbro Lindgren började sin karriär på Rabén & Sjögren - där jobbade Astrid Lindgren med att marknadsföra och sälja sina egna böcker, både i Sverige och utomlands, men hon tog sig även an några andra författare, och Barbro Lindgren var hennes egen favorit. Nepotism? Faktiskt inte, de båda Lindgrenarna är inte släkt! Barbros böcker finns på många olika förlag, Stackars Allan finns på Opal, precis som Sven Nordqvists Pettson och Findus böcker! Illustrationerna gör hela historien, för de kompletterar texten med ett sådant genuint, myllrande kaos som ställs mot det härliga, busiga äventyret --- och även om inga mucklor kommer med i äventyret, finns det som alltid många detaljer att titta efter när Sven Nordqvist är i farten och illustrerar.

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.