måndag 21 april 2014

Holy Sweet!


Delad sötma, dubbel sötma

Holy Sweet vad gott!Holy Sweet vad gott!Christina Kokkalis, Linda Nielsen Wermeling
Holy Sweet - dessertdrottningarnas hemligheter
Norstedts
Delad glädje, dubbel glädje brukar det ju heta. Men man kan väl också säga delad sötma, dubbel sötma?
Christina och Linda, de söta damerna på Holy Sweet, “vårt eget lilla konditori, vår egen bakverksateljé”, har beslutat sig för att dela med sig av sina sötsaker i en i dubbel bemärkelse mycket söt bok. Bara bokryggen påminner om glasyr … med aprikossmak!
Författarna till boken har specialiserat sig på att baka till speciella tillfällen: bröllop, barnkalas, dop och den lilla tebjudningen som behöver det där extra magiska, men de bakar även till storslagna premiärer och fester. Våningstårtor, dessertbord och små bakverk i vackra förpackningar. För att förgylla vardagen, helgen eller festen.
Nu delar de båda sötnosarna med sig av sina sötaste tips, sin passion, inspiration och skaparlust. Med smör, socker och mjöl (och lite till) kan man skapa magi. Om man övar sig.
Boken inleds med tårtor-lager på lager - vad man på engelska brukar kalla “layer cakes”. Det här är faktiskt enkelt att göra och enkelt att lyckas med, lite mer avancerat än en vanlig sockerkaka, men inte så svårt som att bygga upp en bröllopstårta med tinnar och torn och hemgjorda figurer.
Författarna påpekar att de är inspirerade av amerikanska tårtor men har anpassat dem till svensk smak – lite mindre botten, lite mindre smör och socker, mer frukt och fyllning. Tårtbottnarna är: vaniljbotten, mazarinbotten, champagnebotten, chokladbotten, marmorerad botten, morotsbotten, bananbotten, citron- och vallmobotten och tropisk botten.
Champagnebotten bakas med champagne eller mousserande vin. En syrlig och tung botten som passar perfekt med vaniljfrosting och färska jordgubbar.
Om du inte smälter av denna romantiska “layer cake” så … kanske du ska slå dig lös på glass istället? För att smälta totalt?
Holy Sweet damerna gör egen glass, egna strutar och egna maränger. Och dessertbord som innehåller det mesta. Inte bara bakelser. Tårta, dessert shots och “bundt cake” står på menyn. Slutligen: designa “mood boards” för att få fram det perfekta dessertbordet. Utgå från speciella färger eller teman. Ta det gärna lite lugnt med dekorationerna på bakverken och låt vissa vara enklare. Några eleganta huvudroller, några fina biroller och resten charmerande statister. För mycket kan bli för mycket.
Här finns också kul tips för barnkalas, skattjakt med en guldkista med cake pops, tårta med “naval theme”,godisbuffé och mini doughnuts. Det är bra när saker är små. Då kan man orka flera. Sedan följer midsommar med biskvier och ingefärsdrömmar, afternoon tea med madeleinekakor och cupcakes och scones och mycket mer .. Och avslutningsvis kapitlet Rustikt som innehåller macarons.
Holy sweet! säger man bara. Söta kakor, ljuva dekorationer, vackra foton och inspirerande omgivningar. Ett snyggt helhetskoncept och vem vill inte prova på att göra så kreativa bord, dukning och kakor? I flera lager!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.