tisdag 29 april 2014

Mod att vara sårbar


Styrka är att vara sårbar

Daring Greatly - How the Courage to Be Vulnerable TransformsDaring Greatly - How the Courage to Be Vulnerable TransformsBrené Brown
Mod att vara sårbar
Översättning: Maria Store
Libris
Det är ett vanligt mänskligt beteende att visa sig tuffare, coolare, starkare och mer lyckad än vad man egentligen är. Tvivlar du på detta är det bara att kolla in facebook.
Men samtidigt är det många människor som känner sig som en bluff --- “snart kommer någon och avslöjar mig, då ser alla hur liten och sårbar och misslyckad jag egentligen är”.
Men så kom plötsligt Brené Brown och vände på steken.
Tänk om det är precis tvärtom- att sårbarhet är en styrka? Sårbarhet kan vara en av livets viktigaste kraftkällor.

“This is big, big, big, BIG!”

Mod att vara sårbar har legatetta på New York Times topplista. “This is big, big, big, BIG!” utbrast en entusiastisk Oprah Winfrey.
Nu finns boken på ett 40-talspråk och över 11 miljoner människor har sett Browns TED-talk (TED är en förkortning av technology, entertainment & design, korta föreläsningar med världens främsta forskare tänkare och innovatörer --- och la crème de la crème läggs ut på nätet för att sprida nya idéer vidare).

Utvald - och sårbar

Brené Brown skriver själv i sin bok Mod att vara sårbarom hur hemskt det kändes att bli utvald --- nu skulle ju människor över hela Amerika, ja över hela världen, titta på henne och kommentera! Tidigare hade hon ju hållit på med sin världsledande forskning i lugn och ro och i den akademiska världen kommenterar man oftast varandra på ett moget och respektfullt sätt. Spridningen började i USA och många av kommentarerna handlade om hennes utseende --- klart att någon som ser ut som hon gör hyllar imperfektion och sårbarhet. Män som hatar och näthatar kvinnor finns i alla länder, inte bara i Sverige. (Brené Brown är faktiskt supersnygg, men det hör inte till saken, för yttrandefrihet ska omfatta alla, inte bara gubbar (som får lov att vara fula), pinnsmala modeller och cheer leaders).
Så kan det gå - sårbarhetsforskaren hade gjort sig sårbar, fick lida pin, men kom ut starkare ur pärsen. Och många tittare över hela världen stärktes av hennes budskap. Viljan att ständigt vara perfekt verkade vara något universellt, inte något som bara amerikaner led av.

Sårbarhet är en styrka

Egentligen är det bara logiskt att sårbarhet är en styrka - för vi gillar ju människor som vågar bjuda på sig själva, komiker som vågar göra bort sig, folk som griper oss genom sin sårbarhet, folk som genomgår ett slags katharsis.
Alltid när du börjar ett nytt jobb, inleder en ny relation, visar upp något du själv har gjort (dikter eller en tavla eller en dekorerad kaka), får en ny familj eller försöker lösa en konflikt med en kompis så måste du sänka garden och låta andra se dig. Du får då chansen att bli bekräftad och älskad --- men du riskerar att bli avspisad och sårad.
Det finns de som utvecklar en skyddsstrategi och ständigt är cyniska och som aldrig bryr sig. Cool, likgiltig och cynisk - För att skydda sig mot sårbarheten. Men i längden gör en sådan strategi oss ännu mer sårbara, menar Brown, för då missar vi all närhet till andra människor, all kärlek och allt fint.
Brené Brown har också skrivit upp klara och tydliga tips hur man blir mer sårbar, hur man ska bota sina vanliga strategier och ersätta dem med nya, mer hälsosamma.

En vanlig strategi: glädjeskräck

Du tycker att allt går för bra just nu, snart kommer det att hända något hemskt. Du har inte tid att vara glad och nöjd, du går bara runt och stålsätter dig för katastrofen.
Vad du ska göra istället: öva dig att vara tacksam, ta ut glädjen! För tids nog kommer sämre tider, då hjälpte det inte att du gick och var olycklig även när du skulle vara glad.

En vanlig strategi: perfektionism

Att vilja prestera ännu bättre, och leverera ännu mer. Om jag blir perfekt och gör allt perfekt kommer allt att bli lyckat - och jag kommer att bli populär.
Det här medför i själva verket isolering och ensamhet, för perfektionsmålet flyttar alltid på sig och är alltid utom räckhåll.
Vad du ska göra istället: prova att istället bli en bra-nog-ist.
Inget är perfekt i livet, så var nöjd när det är “bra nog” istället. Låtsas t.ex. att du är din egen bästa kompis. Skulle du vara arg på denne då om denne misslyckades då och då, om allt inte var perfekt? Nej, du skulle försöka trösta och uppmuntra istället. Prova samma strategi med dig själv.

En vanlig strategi: stressholism

Du måste hinna med instagram och facebook och alla andra sociala medier och mailen och familjen och jobbet och skjutsa hit och dit och träningen … Tröst: för mycket socker, för mycket kaffe, för många cigaretter, för mycket alkohol, för mycket mat, för lite tid att känna efter.
Vissa blir beroende av att planera att ständigt vara på gång, ständigt på språng. Måste vara ute på nätet, måste knappa på mobilen. Det kan ha hänt något de senaste fem sekunderna …
Stress är det vanligaste missbruket idag - stress är beroendeframkallande.
Vad du ska göra istället: det här är det svåraste att bota, det finns ingen quick-fix. Men våga välja. Och tänk inte på allt du valt bort, allt som händer någon annan stans, njut av vad duvalt istället.
Brené Brown är en världsledande forskare inom sitt område, hon har gjort många banbrytande upptäckter --- och hon konstaterar också vad vanligt, sunt bondförnuft har sagt för länge sedan. Som bra forskning brukar göra.

Mod att vara sårbar är en bok som alla borde unna sig att läsa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.