onsdag 2 april 2014

Rum för kidsen - hemmafix och återbruk på barnens villkor

Litteratur: Isabelle McAllister - Rum för kidsen - hemmafix och återbruk på barnens villkor
 

Hemmafix och återbruk på barnens villkor

en kul barnvänlig boken kul barnvänlig bok
Isabelle McAllister
Rum för kidsen - hemmafix och återbruk på barnens villkor
Bonnier Fakta
Piratrum, fotbollsrum eller ett rum med bättre förvaring? Man kan inreda utifrån behov, intresse eller tema men för det mesta handlar det om en kombination av dessa möjligheter.
Isabelle McAllister påpekar att för hennes del vinner behov och funktionalitet över utseende. Hon påpekar också att ett hem inte är ett museum. Barn ser inte på saker på samma sätt som vuxna. Själv plockar hon undan alla små burkar med gamla snäckor, lerfigurer som föreställer något hon inte kan se vad det är, otaliga pärlplattor och plastgubbar … men barnen ser en mening med alla prylarna. De skapar sin egen värld där “skräpet” och “plottret” kan vara ovärderliga skatter.
Det finns en massa intervjuer med barn i boken. Även om de alla har olika favoritsaker att göra är städa inte en favoritsysselsättning för någon. En tjej påpekar att hon har ordning, för hon har saker utspridda över hela golvet. Det är lättare att hitta ett par Barbie-byxor på det sättet. Det är mycket svårare om allt ligger i lådorna som mamma köpt till Barbies kläder.
En annan liten tjej har Anakin Skywalker och Darth Vader som sina idoler. Vet hon att de är samma person, eller ska rummet inredas till hälften som Jedi-riddar-högkvarter och till hälften som Rymdimperiets högkvarter?
Det är kul att “barn” inte behandlas som att alla är likadana, det är stor variation på rummen i boken och det är stor variation på dem som bor där och deras intressen, idoler och preferenser. En liten kille har det bästa rummet i huset som sitt, så där brukar alla samlas. Cool idé, istället för att barnet ska stoppas undan till sitt rum är det barnrummet som är det bästa rummet för alla att umgås i.
En annan liten kille målar på precis allt i sitt rum. Men allt fungerar ju ändå, så varför bli upprörd?
Många av barnen gillar att ha mycket grejor framme - och en del vill ha ännu mer grejor överallt. Här ska det inte vara undanstoppat i lådor och ljust och fräscht och vitt och tomt.
Isabelle McAllister påpekaratt ofta behöver favoritsakerna vara synliga för att barnen ska komma ihåg dem. Böcker är ett sådant exempel. Genom att fronta med framsidorna, istället för att ställa dem med ryggen utåt blir det lättare för ungarna att hitta sin favoritsaga. Många bokomslag är dessutom som små konstverk, så det är en bra idé att låta böckerna pryda rummet och inspirera till läsning på samma gång! En tavellist, en kryddhylla eller en gammal loppisfyndad tallrikshylla kan passa perfekt för ändamålet. Eller så kan man organisera böckerna i en gammal skivback så att barnen lätt kan bläddra bland böckerna.
Pysselvagnen är ett smart sättatt organisera pyssel som används ofta. Vagnen kan enkelt flyttas mellan matbord, soffbord, skrivbord eller var barnen nu befinner sig när pysselandan faller på. Sedan är det bara att stuva undan vagnen i en garderob när den inte behövs.
Rum för kidsen är en kul, barnvänlig bok, som inte predikar kasta och köp nytt och trendkänslighet, utan istället återanvänd, leta på second hand och spara på saker. Grejorna kan ju vara bra att ha sedan … och McAllisters egna barn älskar hennes sparade Fantomen påslakan, kvar från hennes egen barndom.
Det här är motsatsen till slit - och - släng, det här är snarare spara- och gör -om. Coolt behöver inte vara dyrt! De bästa lerfigurerna är ju de man gjort själv; de som ingen annan fattar vad de föreställer!

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.